Waar de gemeente Enschede zich eerder nog positief uitsprak over de komst van een traumahelikopter op Twente Airport, blijkt het college inmiddels van koers te zijn veranderd. Uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de PVV blijkt dat de gemeente zich niet langer wil inzetten voor stationering van een Mobiel Medisch Team (MMT) met helikopter op het Enschedese vliegveld. Volgens het college is en blijft vliegveld Teuge in Gelderland de voorkeurslocatie, ondanks dat daar recent het luchthavenbesluit door de Raad van State is vernietigd.
De PVV-fractie in de gemeenteraad van Enschede stelde onlangs vragen aan het college over de situatie rondom de traumahelikopter. Aanleiding was het eerdere nieuws dat de Raad van State het luchthavenbesluit voor Teuge van tafel veegde, waardoor uitbreiding van het aantal vliegbewegingen, en dus ook de komst van een helikopter, daar onzeker leek te worden. Dat leek een unieke kans voor Twente Airport, dachten onder meer de lokale PVV-afdeling.
Ook het gemeentebestuur van Enschede sprak zich in eerste instantie positief uit. Wethouder Malkis Jajan liet weten dat de gemeente "natuurlijk bereid is het gesprek aan te gaan", mocht er naar Twente Airport worden gekeken als mogelijke standplaats voor de nieuwe traumahelikopter. De reden daarvoor was duidelijk: de aanrijtijden in Twente en grote delen van Oost-Nederland zijn relatief lang. Acute zorg komt daardoor vaak (te) laat aan op de plaats van een incident.
Het Medisch Spectrum Twente in Enschede pleit al jaren voor een standplaats in de regio. Momenteel zijn de traumahelikopters gestationeerd in Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Volkel. Voor Twente betekent dit dat een vlucht vaak zo'n dertig minuten kan duren, terwijl het bij zwaar trauma om seconden kan draaien. Twente is dan ook regelmatig aangewezen op de traumaheli uit Duitsland.
Maar inmiddels klinkt er dus een ander geluid vanuit het Enschedese stadhuis. In de officiële beantwoording op de vragen van PVV-raadslid Alberto Blömer stelt het college dat stationering op Twente Airport "niet aan de orde is". Volgens het college is Teuge ondanks de recente uitspraak van de Raad van State nog altijd de gewenste locatie, en biedt die locatie op basis van landelijke simulaties de beste dekking voor acute medische hulpverlening.
"De vernietiging van het luchthavenbesluit staat los van de planvorming rond de stationering van een traumahelikopter op vliegveld Teuge", aldus het college.
Die uitspraak wordt ondersteund door MMT Nederland, het landelijke samenwerkingsverband dat verantwoordelijk is voor de inzet van de Mobiele Medische Teams. Uit hun grootschalige onderzoek, ondersteund door een gevalideerd simulatiemodel, blijkt dat stationering in Teuge, vanwege de centrale ligging, de meeste ‘witte vlekken’ in Nederland dekt: regio’s waar nu nog geen snelle MMT-hulp beschikbaar is. Twente Airport ligt volgens het onderzoek te veel aan de rand van Nederland en draagt onvoldoende bij aan de landelijke dekking.
Eerder lieten ziekenhuizen MST en Isala al weten dat zij samen werken aan het operationeel krijgen van een vijfde MMT met helikopter op vliegveld Teuge. De ziekenhuizen zien Twente Airport als minder geschikt vanwege de ligging. Volgens MST en Isala is een extra heli in het oosten van het land wel essentieel voor snellere en betere traumazorg in de regio.
De gemeente trekt nu dan ook een duidelijke streep. Ze zal zich niet actief inzetten voor een traumahelikopter op Twente Airport, geen gesprekken voeren met partners zoals de Veiligheidsregio of ziekenhuizen, en ook geen initiatieven nemen om medische luchtzorg als structureel onderdeel van de luchthavenontwikkeling te betrekken.
"Wij hebben ons intensief verdiept in deze kwestie en het ligt anders dan we op grond van de berichtgeving in de media dachten", schrijft het college. "Stationering op Twente Airport draagt niet bij aan de landelijke MMT-doelstellingen."
Uiteindelijk ligt de beslissing over de definitieve locatie van de vijfde traumahelikopter bij het ministerie van VWS. Die laat zich in de regel leiden door adviezen van MMT Nederland, waarbij de landelijke dekking en medische urgentie vooropstaan. Voorlopig lijkt alles erop te wijzen dat Teuge, ondanks de juridische tegenslag, nog steeds bovenaan het lijstje staat.