Enschede
Hengelo
Video

Dikste boom uit Oele ligt nu in Enschedese Museumfabriek

In Oele stond ooit de dikste boom van Nederland. De boom had een omtrek van zo'n 7 meter. Een schijf uit deze bijzondere boom is na het kappen bewaard gebleven en is nu te bewonderen in de Museumfabriek in Enschede gebracht. Edwin Plokker laat dit historische stuk hout zien en vertelt er meer over in een nieuwe aflevering van “In Depot”.

Dubbel pech

De eik stond in Oele bij een boerderij die behoort tot landgoed Twickel. De zomereik had in 1910 een omtrek van bijna 7 meter. Op 10 augustus 1925 werd de eik getroffen door een windhoos, de bekende 'Cycloon van Borculo', en verloor een groot deel van z'n kroon. Een kleine twee jaar later kreeg de boom de genadeklap uitgedeeld door een tweede zware windhoos, die bekendstaat als de 'Cycloon van Neede'.

Ringen ontbreken

In dode toestand heeft de eik er nog gestaan tot 1946, waarna de restanten zijn gerooid. Een schijf van de stam ging daarna naar het Natuurmuseum in Enschede, dat later opging in wat tegenwoordig de Museumfabriek is.

De boom was hol, zodat de centrale jaarringen ringen ontbreken. Hierdoor kan de exacte leeftijd van deze eik niet meer worden nagegaan. Waarschijnlijk was hij meer dan 300 jaar en stamde uit het begin van de 17e eeuw.

Momenteel staat de dikste eik van Nederland in Laren en de nummer twee in Tubbergen.

Boom oele
De dikke boom omstreeks 1900. © G. Hubers

Joarkreenk en gleentpoal

Aansluitend op de aflevering van “In Depot”, leert juf Adrie Hemmink presentator Niels drie Twentse woorden in de wekelijkse rubriek “Twents Kwartearken”. De woorden van deze week zijn: ‘joarkreenk’, ‘gleentpoal’ en ‘eenbeumig’.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.