Om verder verval te voorkomen, gaat de gemeente Oldenzaal de eeuwenoude grafheuvel in de wijk De Thij herstellen. In de afgelopen jaren is de heuvel deels beschadigd geraakt, onlangs nog door de aanleg van een elektriciteitskabel. Ook is er een ‘olifantenpaadje’ ontstaan over de grafheuvel, die mogelijk uit de oude Steentijd stamt.
De meest recente – onbedoelde – beschadigingen brachten aan het licht dat er al jarenlang geen groot onderhoud is uitgevoerd aan de grafheuvel, die in 1974 officieel werd aangewezen als Rijksmonument. Nu er direct herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn, wil het college met het opstellen van een herstel- en onderhoudsplan de grafheuvel in ere te herstellen vanwege de belangrijke historische en culturele waarden.
Grafheuvels zijn plekken waar onze vroege voorouders hun doden begroeven. In de omgeving van de grafheuvel in de wijk De Thij zijn veel bijzondere archeologische vondsten gedaan, zoals de Lappenschaal (te zien in Museum Oldenzaal) en standvoetbekers (te zien in de Museumfabriek in Enschede). De grafheuvel laat zien dat op deze plek in een betrekkelijk nieuwe wijk al meer dan duizenden jaren geleden mensen woonden. De grafheuvel vertelt daarmee waardevolle verhalen over het leven van onze verre voorouders.
Om te voorkomen dat de grafheuvel verder in verval raakt, dan wel aan het oog wordt onttrokken, wil de gemeente nu bomen verwijderen (zonder de bodem te verstoren), onderhoud plegen aan het omliggende bos en nieuwe, beter zichtbare, informatieborden plaatsen. Bij het opstellen van het herstel- en onderhoudsplan zijn onder andere de archeoloog van het Oversticht, Landschap Overijssel en IVN Oldenzaal-Losser e.o. betrokken. Direct omwonenden worden binnenkort geïnformeerd over de werkzaamheden, waarmee naar verwachting eind 2025 kan worden begonnen.