Samengebald in één woning in de Papaverstraat in Oldenzaal wordt deze week voor professionals en burgers aanschouwelijk gemaakt hoe criminele activiteiten in onze directe leefomgeving de samenleving ondermijnen. Tijdens de Week van de Ondermijning, van 12 tot 16 mei, krijgen bezoekers een realistisch beeld hoe verdachte situaties herkend kunnen worden. En ook (anoniem) kunnen worden gemeld.
Het ‘Ondermijningshuis’, met onder meer een drugslab een hennepkwekerij, is maandagmorgen officieel geopend door de burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal, Anko Postma van Tubbergen en John Joosten van Dinkelland, alsmede wethouder Marian Oosterbroek van Losser. Het ‘Ondermijningshuis’ is vanuit het team Veiligheid van de gemeente Oldenzaal opgezet door trainee Nonglak Veltman, in samenwerking met de drie andere gemeenten in noordoost Twente en de veiligheidspartners.
Burgemeester Welman, namens de 4 gemeenten: “Ondermijning raakt ons allemaal. Criminelen gebruiken panden, bedrijven en personen om illegale praktijken te verbergen. Daarom organiseren we als gemeenten in noordoost Twente samen met veiligheidspartners het Ondermijningshuis. Ondermijning stopt immers niet bij de gemeentegrenzen. Juist door samen op te trekken, maken we het criminele netwerken lastiger en onze samenleving weerbaarder.”
Ondermijnende criminaliteit is een groeiend probleem. Daarbij maken criminelen misbruik van legale structuren en diensten voor illegale activiteiten, zoals drugslabs, witwassen en mensenhandel. Dit zorgt voor een verweving van de onderwereld met de bovenwereld. Dat bedreigt de veiligheid en leefbaarheid in buurten en wijken ernstig.
Lees verder onder de afbeelding.
De woning aan de Papaverstraat, beschikbaar gesteld door woningcorporatie WBO, is voor dit bewustwordingsproject bijna letterlijk ‘volgestouwd’ met illegale activiteiten. Zo is er in het schuurtje een drugslab ingericht, een hennepkwekerijtje in de badkamer, een kamer waar prostitutie (seksuele uitbuiting) wordt bedreven en een zolder, die dient als provisorische slaapplek voor arbeidsmigranten, die worden uitgebuit.
Op al deze plekken zijn deskundigen aanwezig, die tekst en uitleg geven over hoe dit soort illegale praktijken herkend kunnen worden. Zo is er ook iemand aanwezig van React, een wereldwijde non profit organisatie, die zich bezighoudt met de bestrijding van namaak van merkproducten. Daarnaast is de Douane vertegenwoordigd om uit te leggen hoe de lucratieve productie en smokkel van goedkope sigaretten en shisha (tabak voor waterpijpen) in z’n werk gaat. Een voortdurend kat-en-muis spel, dat geïntensiveerd wordt wanneer de accijnzen op deze producten worden verhoogd.
Deze hele week is het ‘Ondermijningshuis’ open voor professionals die in hun werk te maken hebben met veiligheidsvraagstukken, zoals boa’s en woonconsulenten van woningcorporaties. Professionals, kortom, met een ‘signalerende functie achter de voordeur’. Hiervan hebben zich ruim 200 mensen aangemeld, afkomstig uit heel noordoost Twente. Voor deze professionals zal het ‘werkbezoek’ aan het ‘Ondermijningshuis’ zo’n tweeëneenhalf uur in beslag nemen.
Donderdagmiddag en -avond is er voor inwoners gelegenheid zich te laten informeren overdachte situaties in hun buurt en kunnen ondernemers inzicht krijgen in hoe criminelen misbruik maken van bedrijven. Het ‘Ondermijningshuis’ is gratis toegankelijk, maar voor inwoners en ondernemers is aanmelden wel nodig. Dat kan via www.oldenzaal.nl/ondermijningshuis.