Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Team Twente kende moeizame aanloop naar WK voor zonneauto’s, maar hoopt bij tiende deelname op winst

Solar Team Twente doet dit jaar voor de tiende keer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge en hoopt eindelijk de felbegeerde winst binnen te halen. Hoewel het team uit Enschede al jaren meedraait in de wereldtop, wist het nog nooit als eerste te finishen in deze prestigieuze race voor zonneauto’s. De uitdaging is dit jaar extra groot: niet alleen zijn de deelnamevoorwaarden aangescherpt, ook is de race vervroegd, wat de voorbereidingstijd flink heeft ingekort.

Het Enschedese studententeam reist in juli af naar Australië om daar de voorbereidingen te starten voor de Bridgestone World Solar Challenge. Door de vervroeging van het evenement, dat normaal in oktober plaatsvindt maar dit jaar al op 24 augustus begint, wordt het een race tegen de klok voor Solar Team Twente. De zonneauto moet in topconditie zijn voor de zevendaagse tocht van Darwin naar Adelaide, die eindigt op 31 augustus. De maanden juni tot augustus zijn in Australië de wintermaanden en is er beduidend minder zon.

Wintermaanden

Voor de Enschedese studenten betekent de vervroegde race dat ze niet in de Australische lente, maar in de wintermaanden rijden. “Dan is de zonnestraling een stuk minder krachtig en zullen de zonnepanelen op onze wagen harder moeten werken om hetzelfde rendement te halen als bij eerdere edities”, legt teamleider Daniël Blik uit. “Gelukkig biedt het nieuwe reglement de mogelijkheid om het oppervlak van de zonnepanelen anderhalf keer zo groot te maken. Daarmee hopen we het verschil te compenseren en toch voldoende energie op te wekken.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • Auto in aanbouw Solar Team Twente 1
    De zonneauto wordt in elkaar gezet door leden van het Solar Team Twente
    Beeld: Solar Team Twente
  • Auto in aanbouw S Solar Team Twente
    De zonneauto wordt in elkaar gezet door leden van het Solar Team Twente
    Beeld: Solar Team Twente
  • Auto in aanbouw Solar Team Twente
    De zonneauto wordt in elkaar gezet door leden van het Solar Team Twente
    Beeld: Solar Team Twente

Het team begon in augustus met de voorbereidingen, direct nadat het vorige team afzwaaide. “De vervroegde startdatum – twee maanden eerder dan gebruikelijk – dwong ons om razendsnel te schakelen en een volledig nieuwe zonneauto te ontwikkelen,” vertelt Jesse van Dijk, accountmanager bij Solar Team Twente. “Daardoor konden we het strijdplan van de vorige wagens al vrij snel in de prullenbak gooien. Alles moest opnieuw worden bedacht en gebouwd.”

Bekenden

Beide studenten hebben bewust een tussenjaar genomen om deel uit te maken van Solar Team Twente. “Toevallig kenden we elkaar al, Daniël zit een jaar boven mij”, legt Van Dijk uit. “Voor ons is deze deelname niet alleen een kans om ons technisch en communicatief te ontwikkelen, maar vooral ook een moment van enorme persoonlijke groei. Je leert samenwerken onder druk, plannen, én alles geven voor een gezamenlijk doel.”

Nieuwe regels

Terug naar de regeltjes: “We hebben een enorm boekwerk gekregen met allemaal regels en de organisatie zegt dan: 'veel plezier ermee, we zien jullie volgend jaar wel'. Daar moeten we het dan mee doen”, vertelt Van Dijk. “Een aantal teamleden heeft die compleet door moeten spitten voordat we konden beginnen met het ontwerpen van de nieuwe auto.” De organisatie van het WK voor zonneauto’s past eenmaal in de vier jaar de regelgeving aan, wat betekent dat elk team zich flink moet aanpassen om binnen de nieuwe kaders te blijven presteren.

“Een van de grootste aanpassingen vind je terug in de batterij. Waar we normaliter een batterij mochten van veertig kilo. Dat is zo’n 12 megajoule. Nu mogen we nog maar 3 megajoule mee. Dat is een kwart van wat we normaal mee mogen”, zegt Blik.

icon_main_info_white_glyph

Elfde auto, tien edities

Het Solar Team Twente is een studententeam dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en racen met een zonneauto. Het team bestaat inmiddels 22 jaar en doet al 20 jaar mee aan het wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië, de Bridgestone World Solar Challenge. In 2020, tijdens het coronajaar, wist het team een alternatieve editie van het WK in Marokko te winnen. Hoewel dat niet de officiële race in Australië was, geldt het nog altijd als een belangrijk hoogtepunt in de geschiedenis van het team.

Uitkijken naar rivalenstrijd

Het team kijkt vol verwachting uit naar de reis naar Australië en de bijbehorende race. “We hebben bij ons op kantoor een klok hangen die de dagen aftelt”, vertelt Van Dijk. “Dat is bij vlagen wel een doorn in het oog geweest, omdat je je constant bewust bent van hoeveel werk er nog is”, vult Blik aan. “Maar het houdt ons ook scherp en gefocust op het gezamenlijke doel: een topprestatie neerzetten in Australië.”

Lees verder onder de afbeelding.


Klok op kantoor Solaar Team Twente
De klok op het kantoor van Solar Team Twente tikt af
Beeld: Solar Team Twente

Solar Team Twente hoopt hun ‘eeuwige concurrent’ Leuven opnieuw het vuur aan de schenen te leggen. “Dat zal de grootste uitdager zijn voor ons, maar we hopen dat we eindelijk een keertje met de winst terug kunnen komen”, zegt Van Dijk strijdlustig. En als die overwinning lukt? “Dan moeten we de Universiteit Twente lief aankijken voor een huldiging, maar gevierd wordt dat zeker.”

Car Reveal Solar Team Twente Canva still
De auto tijdens de 'car reveal' op Vliegveld Twenthe
Beeld: Solar Team Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.