Of het niet tijd wordt dat ook het Enschedese college zich uitspreekt over de huidige situatie in Gaza, willen PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren weten. En of het niet tijd wordt dat de gemeente ingrijpt bij pro-Palestina-demonstraties in de stationshal, vraagt de PVV. Het Gaza-conflict haalt deze maandagavond weer eens de gemeenteraad, maar het college blijft onvermurwbaar. Zolang er op Enschedees grondgebied niks ongeoorloofds plaatsheeft, zal de (loco-)burgemeester er zijn vingers niet aan branden.
In het wekelijkse vragenuurtje dienden de bovengenoemde partijen de vragen over min of meer het hetzelfde onderwerp, maar vanuit compleet verschillende overtuiging, in. Maar ook wethouder Niels van den Berg - die als eerste plaatsvervanger de honneurs van de afwezige burgemeester Roelof Bleker waarnam - liet zich niet verleiden tot politieke uitspraken over het Gaza-conflict. Dat het ondanks de neutrale houding die Bleker wil aannemen in deze kwestie op eieren lopen is, bewezen eerdere politieke discussies over demonstraties, stickers plakken en de wijze waarop de burgemeester aanwezig was bij een viering in de synagoge.
Aanleiding voor PvdA, GroenLinks en PvdD om nu aan de bel te trekken is een uitzending van Nieuwsuur over een oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan het kabinet om de Israëlische regering tot de orde te roepen. Meerdere gemeenten waaronder Apeldoorn, Amersfoort en Arnhem zeggen die oproep te steunen. Volgens Nieuwsuur heeft Enschede geen reactie gegeven op de vraag of de oproep uit Amsterdam wordt gesteund.
"We merken dat veel inwoners van Enschede zich zorgen maken over hoe de gemeente omgaat met belangrijke maatschappelijke onderwerpen", aldus Yara Hümmels (PvdA) namens de indieners van de vragen. "Op dit moment speelt vooral de situatie in Gaza en de mensenrechten die daar geschonden worden. Die zorgen worden groter als er geen reactie komt vanuit het gemeentebestuur, bijvoorbeeld richting de media."
Volgens locoburgemeester Niels van den Berg was er geen sprake van onwil, maar is het simpelweg niet gelukt binnen de door Nieuwsuur gestelde tijd te reageren. De vraag is echter of het uiteindelijke antwoord PvdA, GroenLinks en PvdD had kunnen bekoren. "We gaan hier niet over. Dit is een zaak van het kabinet en het Ministerie van Buitenlandse Zaken."
Hümmels noemt het vervolgens 'betreurenswaardig' dat het college de oproep uit Amsterdam niet steunt en vraagt zich af wat het verschil is tussen die andere burgemeesters met die van Enschede. "Misschien is het profiel Bleker anders dan het profiel Halsema", aldus Van den Berg.
Het college wil geen partij kiezen met een eenduidig standpunt "Dat is aan het kabinet. Als er in Enschede spanningen ontstaan in gemeenschappen en tussen mensen, dan moeten we daarmee aan de slag. Op dit moment zijn er geen signalen dat dat significant aan de hand is."
Dat Van den Berg in zijn duiding Amsterdam een 'linksgeoriënteerde stad' noemt, is tegen het zere been van enkele partijen. "Maar dat is toch een feit?", verweert hij zich. En als Maschja Baas (D66) vraagt hoe Enschede dan in het licht van deze discussie moet worden bekeken: "Als een fijne stad om in te wonen."
Ook de PVV vraagt in de actualiteitenraad om actie, maar dan vanuit een totaal ander perspectief. Donderdag 15 mei was er opnieuw een pro-Palestina-demonstratie in de stationshal. Fractieleider Alberto Blömer vindt het onwenselijk dat publieke ruimten worden gebruikt voor 'selectieve verontwaardiging' en geluiden die 'antisemitisme in de hand werken'. "Waar blijft de afkeuring van het geweld van Hamas? Waarom wordt
Israël structureel als enige schuldige aangewezen?"
Blömer wil dat het college (samen met de NS) richtlijnen opstelt en dat 'jodenhaat' in publieke ruimten stopt. Maar ook de PVV'er zal het moeten zonder steunbetuiging vanuit het college. Van den Berg: "Demonstreren mag, tenzij de openbare orde en veiligheid in het geding is en strafbare feiten worden gepleegd. Iedere vorm van haat treden we tegen op." Volgens de locoburgemeester zijn de demonstraties in de stationshal ordentelijk verlopen.