Corona in Twente

Vaccinatiesituatie Duitsland: zó gaat het vlak over de grens

Duitsland begon vlak na de kerstdagen met het vaccineren van de bevolking. Toen was een begin in Nederland nog ver weg. Het gevoel van veel Nederlanders: in Duitsland doen ze het beter. Maar hoe loopt het proces bij onze oosterburen eigenlijk?

Ouderen Pixabay
Foto ter illustratie © Pixabay

Opstartproblemen

Inmiddels heet het Duitse vaccinatiesucces in de pers alleen nog maar een ‘catastrofe’. De leveringen gaan niet snel genoeg, er zijn te weinig materialen beschikbaar en de priklocaties in de verschillende deelstaten en “Kreise” gaan allemaal op verschillende dagen open.

Ook in Velen, de priklocatie voor de hele Kreis Borken, hebben ze met opstartproblemen te maken. “We kregen intens veel berichten binnen van mensen die een afspraak wilden maken”, licht Karlheinz Gördes, organisatorische leider van de priklocatie in Velen, toe. “Helaas heeft het ministerie van Volksgezondheid vlak voor de start op 1 februari bekendgemaakt dat er niet genoeg vaccin beschikbaar is. Het begin moesten we dus uitstellen. Nu beginnen we op 8 februari.”

220 in het begin

Sinds 25 januari kunnen 23.485 80-plussers een afspraak inplannen. Dat in de brieven nog 1 februari als begin staat, levert verder geen probleem op, maar zorgt voor verwarring onder de bevolking. Op 8 februari beginnen Gördes en zijn collega’s met het vaccineren van de ouderen. “Maandag beginnen wij om 14.00 uur en gaan door tot 18.30 uur. We hebben in totaal vijf prikstraten. We beginnen met vier. Dat betekent dat we per dag 220 mensen kunnen vaccineren. Vanaf maart komt er nog een tweede shift bij van 8.30 uur tot 13.00 uur. Dan kunnen we per dag 440 mensen vaccineren”, beschrijft Gördes de priklocatie. Wat er in april gebeurt, weet hij nog niet. “We weten niet hoeveel vaccins we krijgen. Dat gaat allemaal via de overheid natuurlijk.”

icon_main_quote_red_glyph

Het begin moesten we dus uitstellen. Nu beginnen we op 8 februari.

Karlheinz Gördes

Verpleeghuizen en zorgpersoneel

De zieken- en verpleeghuizen over de grens zijn al langer bezig met het vaccineren. Op 27 december ontvingen de eerste bewoners van verzorgings-en verpleeghuizen en het zorgpersoneel van de acute Opname Afdeling en de intensive care het eerste spuitje. Sinds 11 januari vaccineert bijvoorbeeld het Gronause St.-Antonius-Hospital zijn bewoners en medewerkers. Ook in de Dorotheenhof in Epe, in het Antonius-Stift in Gronau en in het Katharinen-Stift in Alstätte wordt sinds medio januari gevaccineerd, meldt de Westfälische Nachrichten. Hoeveel bewoners en medewerkers in totaal al gevaccineerd zijn, kon de St. Antonius-Hospital Gronau GmbH op vrijdagmiddag niet doorgeven.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.