Corona in Twente

Enschedese raad praat vanavond uitgebreid over rellen tijdens stedelijke commissie

Na de rellen in de Enschedese binnenstad op de late zondagavond, heeft vanavond om 19.00 uur een stedelijke commissie plaats, waarin extra aandacht wordt besteed aan de rellen van zondagavond. “Dit is onacceptabel", schrijven fracties Burgerbelangen en VVD zondagnacht in een mail aan burgemeester Henk Jan Meijer met de vraag of er “wel tijdig en stevig genoeg is opgetreden". Zij vroegen eerder om een spoeddebat. Het debat is live te volgen via de website van de gemeente.

In het live-programma 1Twente Vandaag tussen 16.00 en 17.00 uur (op de site van 1Twente.nl te volgen) vertelt burgemeester Meijer over de vervolgstappen en maatregelen die worden genomen.

Whats App Image 2021 01 24 at 22 22 00
© Ken Moss

Spoeddebat

De twee partijen noemen de avond een “in en in trieste avond; een avond waarin een grote groep demonstranten onze stad probeert te vernielen”. Met de aanvraag voor een spoeddebat willen Burgerbelangen Enschede en de VVD weten hoe de avond heeft kunnen escaleren en “op welke manier verdere escalatie de komende periode kan worden voorkomen”.

Anarchisme

Verder noemen ze de avond “anarchisme van het ergste soort”, aangezien de berichten volgens hen al langer bekend waren en de politie gewaarschuwd was.

Reactie burgemeester Meijer

Ook waarnemend burgemeester Henk Jan Meijer reageert meteen op het mailtje van de coalitiefracties. In zijn reactie geeft hij een toelichting op de avond: “[…] Daarom heb ik besloten een noodbevel af te geven en toestemming gegeven de ME in te zetten. Die inzet kon helaas niet voorkomen dat in de loop van de avond, op diverse plaatsen in de binnenstad, vernielingen zijn gepleegd en enkele ruiten van winkelpanden en bij het ziekenhuis MST belaagd.”

In de loop van de dag maakt Meijer bekend wat de vervolgstappen zijn en worden nadere maatregelen besproken “om herhaling te voorkomen”.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.