Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese binnenstad wil de 'schwung' erin houden en kijkt daarvoor ook naar vastgoedbazen

202309 COEN KRUKKERT 6 KFC ENSCHEDE BINNENSTAD ANALOOG
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

Een plek om te winkelen, een plek voor een hapje en drankje en genoeg plekken om te struinen of uit te rusten. In samenwerking met binnenstadondernemers en het gloednieuwe centrummanagement heeft de gemeente het Enschedese stadserf 'opgedeeld' in zes gebieden. Elk gebied heeft een eigen profiel en daarbij hoort - in de toekomst - ook een passende uitstraling van de openbare ruimte. Maar alles valt of staat met de betrokkenheid van vastgoedeigenaren en hun bereidwilligheid om te investeren in de binnenstad.

Dit jaar is het jaar van de waarheid. Via een enquête is eigenaren van winkel- en horecapanden inmiddels al gevraagd naar hun betrokkenheid bij de binnenstad en hun mening over het oprichten van een zogeheten BIZ. Zo'n Bedrijven Investeringszone is een winkelgebied of een industrieterrein waar vastgoedeigenaren een bepaald bedrag per jaar moeten afdragen. Een soort belasting, waarbij de opbrengst ten goede komt aan ontwikkeling, beheer of onderhoud in het gebied. Om een BIZ in te voeren, moeten er stemmingen worden gehouden. Daarvoor worden in Enschede voorbereidingen getroffen.

Actieplan Binnenstad

Niet dat het slecht gaat met de binnenstad van Enschede: in de wandelgangen klinkt dat de bezoekersaantallen het niveau van 'vóór corona' inmiddels overstijgen. Maar om dé winkelstad van Oost-Nederland te worden (of te blijven) moet de binnenstad zich blijven ontwikkelen, is het idee. Met de nieuwe Stichting Binnenstadsmanagement Enschede en de aanstelling van een professionele binnenstadmanager, Roeland Gringhuis, is er al een start gemaakt.

20230925 Blauwe Containers Van Heekplein pocketparkje Wilco Louwes
Lees ook
Volgende stap in vergroening van marktplein in Enschede: struiken en planten 'waar het kan'

Er is een actieplan voor de binnenstad opgesteld, waar bijvoorbeeld de vergroening van het Van Heekplein onderdeel van is. En zo zijn er nog veel meer wensen. De Klokkenplas wordt regelmatig genoemd als een onbekende, maar potentiële groene rustplaats. Maar ook het gebied rond De Heurne wordt nog wel eens als 'ondergeschoven kindje' is gezien. Een onderneemster heeft zelf een plan geschreven om het gebied aantrekkelijker te maken, maar er zijn nog geen financiële middelen.

Van winkelen tot ontdekken

De afgelopen maanden is er in ieder geval een start gemaakt door de binnenstad in samenspraak met ondernemers, bewoners en studenten op te delen in 'gebiedsprofielen'. De profielen rondom de Oude Markt (uitgaanskwartier), het Van Heekplein (winkelkwartier), Wilminkplein (cultuurkwartier) en het MST/Saxion (innovatiekwartier) spreken voor zich. Daarnaast zijn er de dwaalstraatjes zoals de Walstraat en Haverstraatpassage (ontdekkwartier) en de focus op lokale ambacht bij De Heurne en de Performance Factory (lokaalkwartier).

Bijdragen aan eigen winkelstraat

Het aanwijzen van gebiedsprofielen is een opmaat naar verdere planvorming. Dit kan bijvoorbeeld door in omgevingsplannen (voorheen bestemmingsplannen) bepaalde invulling van panden wel of niet toe te staan en fondsen voor het verbeteren van gevels, maar ook door het ontwikkelen van langetermijnvisies of maatregelen in de openbare ruimte. Een geldpotje dat wordt gevuld vanuit een BIZ zou daarbij kunnen helpen.

20240213 Roeland Gringhuis binnenstadmanager SBME
Lees ook
Eerste professionele centrummanager van Enschede krijgt ondersteuning van oud-bestuurder KNVB

"Je ziet dat veel subsidies tegenwoordig uitgaan van co-financiering", aldus binnenstadmanager Roeland Gringhuis. "Het helpt nogal als je een bepaalde ontwikkeling in de binnenstad wil mogelijk maken en je kan vanuit het centrumgebied zelf zeggen: we kunnen de helft van het bedrag inleggen." De gedachte is dat alle betrokkenen er beter van worden: een aantrekkelijkere binnenstad betekent meer bezoekers die langer blijven hangen, dus meer omzet en meer waardestijging voor de winkel- en horecapanden..

icon_main_info_white_glyph

Zeshonderd panden

Enschede telt ongeveer zeshonderd winkel- en horecapanden. Het eigenaarschap ligt behoorlijk verdeeld. Soms gaat het om een kleine belegger die één of twee panden in bezit heeft of om een pensioenfonds. Maar grote spelers zoals bierbrouwer Grolsch zijn er ook. Het investeringsbedrijf Union Investment (o.a Klanderij) heeft meer dan zestig winkelpanden in bezit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.