Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste professionele centrummanager van Enschede krijgt ondersteuning van oud-bestuurder KNVB

20240213 Roeland Gringhuis binnenstadmanager SBME
Roeland Gringhuis is de allereerste betaalde binnenstadmanager van Enschede
Beeld: Gemeente Enschede

De oprichting van Stichting Binnenstadsmanagement Enschede (SBME) is een feit. De samenwerking tussen Winkelhart, Vereniging Horeca Stad en de gemeente Enschede moet helpen om de binnenstad op alle fronten een boost te geven. In veel binnensteden zoals Deventer bestaat zo'n organisatie waarin winkeliers en horecaondernemes verbonden zijn al jaren. Voor het eerst heeft Enschede nu ook een betaalde centrummanager, Roeland Gringhuis. Niemand minder dan Henk Kesler, voormalig KNVB-baas, is bereid gevonden om de nieuwe stichting op poten te zetten.

De oprichting van een professionele binnenstadorganisatie heeft ongeveer een half jaar geduurd. Roeland Gringhuis, voormalig supermarktmanager van de Albert Heijn in de binnenstad, is afgelopen najaar aangesteld als 'kwartiermaker' en binnenstadmanager. Voor de opstartfase zijn er subsidies aangetrokken.

Ervaren voorzitter

Voor Gringhuis verlopen zijn eerste stappen als centrummanager in zijn eigen woonplaats in vliegende vaart. Na 23 jaar zegde hij zijn baan in de supermarkt op, om zichzelf in het diepe te gooien. Te beginnen met het vinden van capabele en ervaren mensen die samen het bestuur van de stichting moeten vormen. "Met daarboven een onafhankelijke voorzitter die bekend is met Enschede. Een ervaren bestuurder die geen belang heeft in de binnenstad", aldus Gringhuis.

Na wat brainstormen bleef er één naam op zijn wensenlijstje over: Henk Kesler. De Enschedeër was jarenlang bestuurslid bij FC Twente, voordat hij in 1995 directeur Betaald Voetbal werd bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Dat bleef hij tot 2010. Een hoge inzet dus, maar tot grote vreugde van Gringhuis zegde Kesler toe om te helpen met het opzetten van Stichting Binnenstadsmanagement Enschede.

Pandeigenaren en markt betrekken

Als voorzitter van het dagelijk bestuur wordt Kesler bijgestaan door penningmeester Dennis Jongbloed, een fiscaal jurist. De rol van secretaris is nog vacant en wordt waarschijnlijk op korte termijn ingevuld. Het algemeen bestuur van SBME bestaat uit binnenstadondernemers Pim Meijer (Spar), Robbert Lansink (Decathlon), Bas Kleisen (SamSam en The Grant) en Bas Linders (Bistro Dreams en Los Suenos).

Ook directeur Jeff van den Biggelaar van Enschede Promotie en de gemeente Enschede krijgen een zetel in het bestuur. "Onze bedoeling is om komend jaar ook de marktbond en vastgoedeigenaren te laten toetreden tot het bestuur", aldus Gringhuis. Het doel van SBME is een zelfstandige door private en publieke partijen gedragen organisatie die werkt aan de aantrekkingskracht, het economisch functioneren en de belevingswaarde van de Enschedese binnenstad.

Eerste stappen gezet

Niet dat het nu zo slecht gaat, maar Gringhuis heeft in zijn tijd als bestuurslid bij winkeliersvereniging Winkelhart Enschede gemerkt dat het lastig is om te weten wat er precies speelt - en daar volop mee bezig te zijn - als je daarnaast ook nog een eigen zaak hebt. SBME vervangt de belangenverenigingen Winkelhart en VHSE niet, maar is overkoepelend. En slagvaardiger, omdat de centrummanager zich alleen met de binnenstad hoeft bezig te houden.

"Ondanks dat de focus heeft gelegen op het oprichten van SBME, hebben we niet stilgezeten en zetten we ons natuurlijk al in voor de binnenstad", zegt Gringhuis. Er is bijvoorbeeld al een groep ondernemers die begint aan een nieuwe leergang op het Saxion die specifiek is gericht binnenstadondernemers. Het vergroenen van het Van Heekplein en het nieuwe Stationsplein wordt opgepakt en er komt één communicatiekanaal voor alle centrumondernemers. "En we gaan eerst aan de ondernemers vragen hóé zij willen participeren, voordat we participatieprojecten gaan opstarten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.