Twents Kwartearken

Stam der Tuvanti: dit waren wellicht de eerste Twentenaren

In Engeland staat de Muur van Hadrianus. En wat dit met Twente te maken heeft? Edwin Plokker van de Museumfabriek in Enschede legt het deze week uit in een nieuwe aflevering “Schatten uit de Museumfabriek”.

Keizer Hadrianus gaf de bouw van de muur rond 50 voor Christus in opdracht. Toen gingen de Romijnen Europa veroveren. Op gegeven moment kwam het Romeinse leger in Engeland terecht. Hier beschermden ze de grens tussen bezet Britannia en de ‘barbaren’ uit Schotland. “Toen bouwden de Engelsen een muur om de Schotten buiten te houden”, vertelt Plokker.

Naast het Romeinse leger was ook een Friese legereenheid betrokken bij de slag. “Binnen dat gedeelte waren een aantal mensen die deze altaarstenen hebben laten oprichten, omdat ze de slag overleefden”, legt Plokker uit. “Blijkbaar waren dat, als je naar de tekst op de stenen kijkt, leden van de stam der Tuvanti. Misschien wel de eerste verwijzing naar de eerste Twentenaren. De vraag is wel of dat waarschijnlijk is, maar de overeenkomst in naam is opmerkelijk.”

Muur Hadrianus Pixabay
Een deel van de Muur van Hadrianus in Engeland. © Pixabay

Twents Kwartearken

Ook in de wekelijkse rubriek “Twents Kwartearken” heeft juf Adrie Hemmink woorden opgezocht die allemaal passen bij de bouw van de muur en keizer Hadrianus.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.