Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese jongeren met bijstand krijgen financiële opsteker: deel van verdiend geld mogen ze houden

Pexels cottonbro 3943746
Beeld: Pexels

Jongeren in de bijstand krijgen het iets makkelijker in Enschede. Vanaf 1 juni mogen zij een deel van hun verdiende geld of vrijwilligersvergoeding in hun eigen zak houden. Dit geld wordt dus niet meer van de bijstandskering afgetrokken. Deze aanpassing is deze week doorgevoerd door het college van burgemeester en wethouders.

Enschede loopt met dit besluit voor op een wetswijziging van de Participatiewet die er nog aan komt. De gemeente wilde hier niet op wachten en kan nu haar dienstverlening sneller aanpassen aan wat de jongeren nodig hebben. “Wij hebben ons vanuit Enschede bestuurlijk en ambtelijk hard gemaakt voor een flink aantal wijzigingen in de Participatiewet”, zegt wethouder Arjen Kampman. “Daar was deze één van. Door deze beleidsaanpassing wordt het aantrekkelijker voor jongeren om stappen te zetten richting werk.”

Bijverdienen

Voordat deze invoering er was, kwamen jongeren tot 27 jaar niet in aanmerking voor die inkomstenvrijlating en vergoedingen voor vrijwilligerswerk. Het was de bedoeling dat ze zich eerst gingen richten op onderwijs en het halen van een startkwalificatie. Maar met die komende wetswijziging worden de regels voor jongeren en volwassen gelijkgetrokken.

Goede start voor de jeugd

Deze nieuwe regel is niet het enige wat het college doet om jongeren een goede start te geven. Sinds 2022 is er de Ketenhulp, waarbij jongeren hulp krijgen op verschillende gebieden, zoals financiën, huisvesting en praktisch functioneren. Ook is er schuldhulpverlening aan toegevoegd die voortgekomen is uit het regionale programma ‘de Twentse belofte'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.