Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zeldzame zwammen en een kapotte e-bike: Hengelose flat kampt met naweëen grondwateroverlast

De afgelopen maanden heeft het veel geregend en dat merken veel Hengeloërs in hun kelders. Ook de bewoners van een flat aan de Rossinistraat in Klein-Driene hebben nu nog last van de naweeën van al dat water. Ruim 160 dagen achtereen stond de berging onder water, met schimmels en kapotte spullen als gevolg. Woningcorporatie Welbions zegt niet veel te kunnen betekenen voor de bewoners.

De regen van de afgelopen tijd heeft voor veel problemen gezorgd bij de bewoners van de Rossinistraat. Bewoner Remco Ditmar, die ook namens de andere bewoners het woord voert, haalt zijn gloednieuwe e-bike uit de stalling. “Dit is mijn nieuwe fiets, want mijn vorige e-bike heeft het hoge water niet overleefd.” De bergingen onder het flatgebouw in Klein-Driene hebben 160 dagen onder water gestaan. “Omdat de fiets in het water heeft gestaan, is de accu kapotgegaan en is de middenmotor vastgeroest.”

Rode lijst

Nu het grootste deel van het grondwater is weggezakt, staat er alleen nog water in de gemeenschappelijke ruimte van de kelders. Wat achterblijft zijn beschadigde spullen én schimmels. Het groeit op de vloer, de muur en op de eigendommen van de bewoners. Ditmar trof een bijzondere zwam aan in zijn kelder, namelijk de bleke bosbekerzwam. Een app wist de zwam te identificeren en die blijkt op de rode lijst te staan. “Het heeft even geduurd voordat ik de naam kon uitspreken. Deze zwam schijnt met uitsterven te worden bedreigd. Biologen mogen best eens langskomen bij ons in de Rossinistraat”, grapt Ditmar.

Compensatie

Volgens Ditmar is een huurverlaging voor de bewoners van de flat wel op zijn plaats, maar Welbions wil daar niet aan. De huurder: “We kunnen de berging gewoon niet gebruiken, maar je betaalt er wel voor.” Ook compensatie voor de geleden schade loopt op niets uit. “De man van de verzekering zei ook: ‘Het water komt net van de verkeerde kant’. Schade door grondwater wordt niet vergoed.”

“Door de aanhoudende extreme regenval en het daardoor veroorzaakte extra hoge grondwaterpeil was het niet mogelijk om de natte keldervloeren droog te krijgen en te houden.”

'Weinig tegen te doen'

Woningcorporatie Welbions vindt het 'erg vervelend' voor de bewoners van de Rossinistraat, maar zegt weinig voor hen te kunnen betekenen. “Het hoge grondwater is helaas een nieuwe werkelijkheid”, zegt een woordvoerder van de woningbouw. “Door de aanhoudende extreme regenval en het daardoor veroorzaakte extra hoge grondwaterpeil was het niet mogelijk om de natte keldervloeren droog te krijgen en te houden.” Volgens de woningcorportatie speelt dit probleem in veel delen van de stad. Bewoners krijgen het advies om geen waardevolle spullen op te slaan in de kelders en spullen niet op de vloer te zetten.

Fiets

Voor Ditmar betekent dit een oplossing vinden voor zijn nieuwe e-bike. “Ik kan de fiets niet in de gemeenschappelijke ruimte zetten en kan het ook niet buiten stallen, want dan is die zo gestolen”, zegt Ditmar. De enige oplossing is de fiets iets hoger te plaatsen. Hoeveel woningen er in Hengelo last hebben van grondwateroverlast, is niet bekend.

Vragen SP

De Hengelose SP-fractie vroeg begin dit jaar aan het college van burgemeester en wethouders om een inventarisatie. Het college antwoordde dat het teveel capaciteit vraagt om zo'n lijst op te stellen. 'Wij benadrukken dat, bij extreme regensituaties, het voorkomen van wateroverlast niet altijd haalbaar is. In die situaties doen wij een beroep op begrip en acceptatie van onze inwoners en is onze aanpak gericht op het verminderen van wateroverlast', schreef het college afgelopen februari aan de SP.

Lees verder onder de afbeelding.


 • 20240514 klein driene schimmel web 00 00 52 09 Still003
  Nu het water gezakt is, komen de zwammen en paddenstoelen te voorschijn.
  Beeld: 1Twente
 • 20240514 klein driene schimmel web 00 01 49 14 Still002
  Nu het water gezakt is, komen de zwammen en paddenstoelen te voorschijn.
  Beeld: 1Twente
 • Schimmel 1 still
  Nu het water gezakt is, komen de zwammen en paddenstoelen te voorschijn.
  Beeld: 1Twente

Drogers

Welbions hoopt de kelders te kunnen drogen, wanneer het grondwater verder is gezakt. Volgens de woordvoerder zullen ondergelopen kelders in de toekomst vaker voorkomen. Er komen daarom stickers komen op de deuren van de berging, om vooral geen waardevolle spullen op de grond te zetten. Dat schrijft de woningcorporatie ook op haar website als tip voor nieuwe bewoners.

icon_main_info_white_glyph

Hengelo en water

Hengelo heeft de pech dat het lager ligt dan enkele omringende gemeenten. Het water van die gemeenten stroomt dus richting Hengelo. Hierdoor heeft de stad van oudsher last van wateroverlast. De gemeente Hengelo is al een tijd bezig met het klimaatbestendiger maken van de stad. Dat is hard nodig: volgens het KNMI krijgt Nederland te maken met steeds nattere winters en drogere zomers.

Coating

Een mogelijke oplossing, volgens Ditmar, is een coating die de kelder waterdicht maakt. “In de Berflo Es hebben sommige woningen ook een soort coating in de kelder gekregen om het grondwater tegen te houden. Zij hebben dit jaar helemaal geen last gehad van wateroverlast.” Welbions geeft aan dat zo'n coating niet werkt in de Rossinistraat. “Door de druk van het grondwater laat zo’n coating los. Dat zien wij niet als een blijvende oplossing”, aldus de woordvoerder.

Schimmelvorming Freepik
Lees ook
Schimmelvorming in huis? Enschedese huurders kunnen verhaal kwijt bij meldpunt van Burgerbelangen

Meldpunt?

In Enschede is de politieke partij BurgerBelangen Enschede een meldpunt gestart voor mensen die te maken hebben met schimmels in hun woningen. In de flat aan de Rossinistraat gaat het om de kelders en niet de woningen zelf, maar een meldpunt in Hengelo ziet Remco Ditmar ook wel zitten. “Je krijgt dan een beter beeld van hoe groot het probleem is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.