Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose ondernemer goed voorbereid op hevige plensbuien: ‘Hierdoor minimale schade’

Sebastiaan van der pal ondernemer binnenstad dondersteen hengelo gerda minkjan 1twente
Sebastiaan van der Pal voor zijn door wateroverlast getroffen spellenzaak.
Beeld: 1Twente

Het plensde afgelopen zondagmiddag in Hengelo. De tropische bui zorgde voor allerlei problemen: straten, tunnels en kelders liepen onder water. Ook ondernemer Sebastiaan van der Pal, eigenaar van spellenwinkel De Dondersteen in de Hengelose binnenstad en D66-raadslid, had last van het water. Echter, doordat hij al eerder voorzorgsmaatregelen had genomen, wist hij grote schade te voorkomen: “Ondernemers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.”

Hoosbui

Tijdens de hoosbui van afgelopen zondag viel er bij het KNMI-weerstation op vliegveld Twenthe, op een steenworp afstand van Hengelo, 9,5 milliliter regen binnen één uur tijd. Straten kwamen onder water te staan. Hetzelfde gold voor de winkel van Van der Pal. Net voor sluitingstijd merkte een klant op dat er water achter in de spellenzaak stond. "Het bleek uit de wc te komen”, zegt een medewerker. De eigenaar werd gebeld en stapte meteen in de auto. Eenmaal aangekomen in de winkel trof Van der Pal aanzienlijk wat water aan. Hij plaatste onmiddellijk een oproep op Facebook: ‘Heeft iemand een waterstofzuiger en/of een droger?’

20230806 Straten en tunnels Hengelo onder water na hevige regen News United Rick Olde Nordkamp
Lees ook
Tunnels en straten in Hengelo onder water door hevige regenval

Voorbereid

Na de oproep op Facebook waren de hulptroepen er in no time: "Binnen een half uur hadden we vier waterstofzuigers en meerdere wissers. Later kwamen nog vier mensen helpen, waardoor we binnen twee en een half uur klaar waren. Om zeven uur was ik weer thuis”, zegt de ondernemer. Hij is de mensen erg dankbaar die kwamen helpen.

De schade bleef beperkt door de maatregelen die hij eerder al had genomen tegen overstromingen. Een paar jaar geleden ging het ook mis. Toen liep de schade op tot 25.000 euro: “Toen dreven de drollen echt door de zaak. Nu was het riool door alle regen gelukkig al goed doorgespoeld”, lacht Van der Pal.

Tekst gaat verder onder foto.

Regen de dondersteen overstroming bui hengelo
Het water stroomde uit de wc de winkel in.
Beeld: 1Twente

Opgeknapte straat

De Wemenstraat is na een grondige opknapbeurt op 19 juli weer opgeleverd. De straat kreeg een gescheiden riool, met één buis voor afvalwater en één speciaal voor regenwater. Je zou dan geen overstromingen meer verwachten. Toch kon het systeem deze piekbelasting overduidelijk niet aan.

Van der Pal kan er ook als D66-raadslid over meepraten: "Het riool in veel straten wordt niet aangepakt, omdat de politiek de inwoners niet met een hogere rioolbelasting wil opzadelen." Volgens hem is het niet altijd te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat. Zelfs niet in een straat waar het riool juist beter zijn werk zou moeten doen.

De winkel kon de volgende dag gewoon weer open. Ondertussen skeeleren zijn twee dochters weer lachend door de winkel, alsof er niets gebeurd is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.