Verkeer
Stuur appje
Zoek

Neerslagtekort in Twente ingehaald door nat zomerweer

Autos snelweg regen
Beeld: Twente FM

Voor vakantiegangers op de campings is het afzien, maar de natuur is maar blij met de regen van de afgelopen weken. Het zogenaamde neerslagtekort is ingehaald. Dat meldt Waterschap Vechtstromen. Het tekort zit nu onder het gemiddelde niveau.

Veel regen

Afgelopen juni was het nog tropisch in Nederland, waardoor het neerslagtekort op het weerstation van vliegveld Twente eind juni was opgelopen tot ongeveer 150 mm. Door alle regen is dit nu teruggebracht naar onder de 100 millimeter. Het meerjarig gemiddelde is gebaseerd op de jaarlijkse tekorten van 1987 tot 2022. De afgelopen dertig dagen is er 128 mm aan regen gevallen, gemiddeld is dat 69 mm. Naar verwachting zal het tekort de komende tien dagen verder afnemen.

icon_main_info_white_glyph

Wat is neerslagtekort?

Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de hoeveelheid verdampt water. Wanneer er meer water verdampt dan dat er aan regen valt, spreek je van een neerslagtekort.

Zomerpeil

Het waterschap houdt goed in de gaten hoe de waterstanden ervoor staan. In de Twentse beken staan de stuwen nog op het zogenaamde zomerpeil. Dat wil zeggen dat de stuwen iets hoger worden gezet, zodat er tijdens droge perioden het water langer kan worden vastgehouden.

Neerslagtekort weerstation twente 1
Grafiek neerslagtekort sinds 1 april.
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Volgens het waterschap wordt er goed gekeken of er niet te veel water wordt vastgehouden op plekken. Dit kan bij hoosbuien juist voor wateroverlast zorgen: “We blijven maatwerk leveren en spelen lokaal in op de actuele situatie. Het neerslagtekort en de warme periode zorgen op dit moment niet voor extreme situaties”, aldus het waterschap.

Het weiland waar de Trekker trek plaatsvindt
Lees ook
Trekkertrek Deurningen afgelast wegens ‘te veel modder’

Grondwater

De grondwaterstanden in Twente liggen op de meeste plekken rond het gemiddelde. Het waterschap wil op zoveel mogelijk plekken water vasthouden waar kan. “De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen we met elke neerslag aan te vullen. Dit is maatwerk en kan niet overal.” Volgens Waterschap Vechtstromen zal de grondwaterstand de komende week stabiliseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.