Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schimmelvorming in huis? Enschedese huurders kunnen verhaal kwijt bij meldpunt van Burgerbelangen

Schimmelvorming Freepik
Foto ter illustratie
Beeld: Freepik

Schimmelvorming in je huurwoning: in Enschede is het geen zeldzaamheid. Burgerbelangen Enschede (BBE) zegt de laatste tijd veel van zulke signalen uit de stad te ontvangen en heeft daarom een meldpunt geopend. Samen met andere lokale partijen uit de rest van het land wordt het probleem van schimmelvorming in woningen in kaart gebracht en is er een burgerinitiatief gestart om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De lokalo's pleiten voor snellere verduurzaming van huurwoningen en betere wet- en regelgeving.

BBE-raadslid Danny van Wakeren stelde het onderwerp schimmelvorming afgelopen december nog aan de kaak in een vragenuurtje van de gemeenteraad. Het ging toen om woningen van corporatie Ons Huis aan de Nieuw Guineastraat (Varvik-Diekman). In de woningen, die net na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, zitten huurders al langere tijd met schimmeloverlast. Zodanig, dat Van Wakeren heeft opgevangen dat de gezondheid van de bewoners verslechtert.

Meerdere signalen

Hoewel Ons Huis inmiddels allerlei metingen heeft uitgevoerd en de gemeente heeft laten weten dat er plan van aanpak voor de woningen klaarligt, gaat het Van Wakeren niet snel genoeg. Hij had immers in januari 2023 al voor het eerst aan de bel getrokken over de situatie aan de Nieuw Guineastraat. Bovendien hoort hij meer verhalen van Enschedeërs, die in dezelfde situatie zitten.

“Het punt is dat de zorgplicht rondom schimmelvorming niet duidelijk in de wet is vastgelegd. Dat zou volgens veranderd moeten worden”

Van Wakeren vindt eigenlijk dat de gemeente zou moeten kunnen ingrijpen. Maar dat ligt volgens de BBE'er nogal lastig. "De verhuurder heeft een zorgplicht, maar de wet- en regelgeving daarover zijn vervolgens vaag over wat dat precies betekent, waar de grenzen liggen." Om de problematiek in kaart te brengen heeft Burgerbelangen een meldpunt schimmelvorming geopend. Enschedeërs kunnen een melding doen door een e-mail met tekst en uitleg te sturen naar [email protected].

Oproep aan Tweede Kamer

Niet alleen in Enschede staat schimmelvorming op de agenda. Ook elf andere lokale partijen, waaronder Hart voor Den Haag en Leefbaar Rotterdam, maken zich er zorgen over. Ze hebben zich verenigd in een zogeheten burgerinitiatief. Dit betekent dat ze het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer willen zetten. Als er 40.000 handtekeningen worden verzameld, moet de Tweede Kamer over de problematiek gaan debatteren.

De oproep in het burgerinitiatief luidt dat sociale huurwoningen versneld verduurzaamd zouden moeten, door verhuurders (zoals woningcorporaties) nog dit jaar te verbieden om woningen met een energielabel E, F of G te verhuren. Maar wat Van Wakeren betreft ligt de echte oplossing elders. "Ik denk dat schimmelvorming niet voorbehouden is aan een bepaald energielabel. Daarmee krijg je na verloop van tijd opnieuw dezelfde problemen. Het punt is dat de zorgplicht rondom schimmelvorming niet duidelijk in de wet is vastgelegd. Dat zou volgens veranderd moeten worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.