Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo herdenkt Enschede maandag de Vuurwerkramp

Enschede Huilt van Willem Wilmink geplaatst op Roombeek in Enschede Julian Vriend
Dit jaar werd het Vuurwerkramp-gedicht 'Enschede Huilt' geplaatst naast het rampgebied
Beeld: Julian Vriend

Net als afgelopen jaren wordt de Vuurwerkramp in Enschede aankomende maandag op informele manier herdacht. Er is gelegenheid om verhalen te delen met elkaar in buurthuis Prismare. Daarnaast kunnen bloemen worden gelegd bij diverse monumenten, waaronder die in het rampgebied. Om 15.30 uur is op laatstgenoemde plaats een moment van stilte, het moment waarop 24 jaar geleden de twee allesverwoestende explosies plaatsvonden.

Door de ontploffing van een vuurwerkopslag verloren 23 mensen het leven, vielen bijna duizend gewonden en werden tweehonderd huizen verwoest. Er mag maandag halfstok worden gevlagd tussen zonsopgang en zonsondergang. Verder is het programma rond herdenkingen als volgt.

Huis van Verhalen en bloemen

Het Huis van Verhalen en de Stilteruimte in buurthuis Prismare zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend. Daar kan iedereen terecht om alleen of samen te herdenken en ervaringen uit te wisselen.

Er is de hele dag gelegenheid om bloemen te leggen bij de diverse monumenten, zoals die op het Boerenkerkhof (de steen die eerder aan de Deurningerstraat lag) en in het rampgebied in Roombeek.

Gezamenlijke herdenking

Vanaf kwart over drie is er een centraal herdenkingsmoment. Eerst lopen dan Bram Distel (voorzitter Stichting Herdenking Vuurwerkramp) en burgemeester Roelof Bleker vanuit Prismare naar het monument. Zij leggen bloemen bij het monument. Van 15.25 uur tot 15.30 uur luiden de klokken. Om stipt 15.30 uur is het stil.

Aansluitend is er gelegenheid voor ontmoeting in het Huis van Verhalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.