Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese basisschool herdenkt Tweede Wereldoorlog week eerder met eigen dienst: 'We hebben veel heftige verhalen gehoord'

Opa’s en oma’s, vaders en moeders en de leerlingen van groep 8 van Basisschool Paulus uit Enschede verzamelen deze vrijdagmiddag in het Volkspark. Bij het oorlogsmonument dragen de leerlingen teksten voor over de standbeelden, leggen ze bloemen en linten neer en steken ze een kaarsje aan. Ook het houden van twee minuten stilte mag tijdens de zelfgeorganiseerde herdenkingsdienst voor de Tweede Wereldoorlog niet ontbreken.

Het is dan nog geen 4 of 5 mei, maar de achtstegroepers van Basisschool Paulus staan al een aantal weken stil bij het thema 'Tweede Wereldoorlog'. Onder begeleiding van hun leerkrachten Marloes Venema en Madelon Kroep krijgen ze les over wat er tachtig jaar geleden speelde in de oorlog.

Themalessen

"We kregen een gastspreker die een familieverhaal over de oorlog vertelde, we hebben een escape-koffer over de Tweede Wereldoorlog gespeeld en we lazen veel verhalen", vertelt leerkracht Marloes Venema. "Als kers op de taart, om dit thema mooi af te sluiten: onze eigen herdenkingsdienst voor onszelf, de ouders en opa’s en oma’s."

Ingrijpende verhalen

Leerlingen Zoë en Leslynn zijn dankbaar dat ze op deze manier oorlogshelden en slachtoffers kunnen herdenken. "Veel mensen zaten in concentratiekampen of moesten onderduiken. Dat is echt niet leuk", vertelt Leslynn. Klasgenoot Zoë valt haar bij: "Ik weet het aantal slachtoffers niet meer precies, maar dat zijn er heel veel. Families werden van elkaar gescheiden, hadden het heel zwaar en verloren dierbaren. Ze streden voor vrijheid. Heel heftig en ingrijpend."

Lees verder onder de afbeelding.


20240426 Herdenking Basisschool Paulus Volkspark 2
Beeld: 1Twente / Nienke Willegers

Het Enschedese oorlogsmonument waar de herdenkingsdienst wordt gehouden, is te vinden in het Volkspark. Het is een beeldengroep van een gijzelaar, drie jonge mensen in een concentratiekamp, verzetsstrijders, twee mannen en een vrouw, een soldaat, een vrouw met een dood kind in haar armen en een joodse vrouw met een kind. Bij elk beeld vertellen de achtstegroepers een bijpassend en zelfgeschreven verhaaltje, waarna iedere keer trots wordt geapplaudisseerd door het publiek.

Vrede is niet vanzelfsprekend

De dienst van groep 8 wordt afgesloten met een gedicht van een leerling. Zelfgeschreven én voorgedragen. "Zo proberen we de landelijke dodenherdenking zo écht mogelijk na te bootsen", legt Venema uit. "Ik ben heel trots op de jongens en meisjes. Het is natuurlijk super spannend om tekst voor te dragen voor een publiek, maar dat hebben ze knap gedaan. Daarnaast hebben ze de afgelopen tijd veel kennis opgedaan: de heftige verhalen hebben indruk gemaakt en ze hebben geleerd dat vrede zeker niet vanzelfsprekend is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.