Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP blij met toegezegde politieke markt over 'een van Hengelo's heetste hangijzers'

Vincent Mulder Ernst Bergboer 1
"De raad moet het college goed kunnen controleren op dit punt. In zo'n politieke markt kunnen we daar eens goed van gedachten over wisselen met het college."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Vincent Mulders raadsvragen over participatie werden vorige week weliswaar niet naar volle tevredenheid beantwoord en zijn motie 'Betrekken van inwoners' werd zelfs weggestemd (15 voor, 20 tegen), maar een weekje later mag het Hengelose SP-raadslid toch een beetje blij zijn: de raad gaat een politieke markt organiseren over de volgens Mulder 'haperende burgerparticipatie'.

Mulder: "Dat heeft het presidium (de fractievoorzitters en de burgemeester in z'n rol als raadsvoorzitter, red.) maandagavond besloten. Men was het met de SP eens dat de raad de vingers aan de knoppen moet houden, waar het gaat om het betrekken van inwoners en dus niet alleen maar plichtmatig moet evalueren."

“En dat terwijl participatie hoog op de agenda stond in de verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle collegepartijen.”

Het is al jarenlang een heet Hengelo's hangijzer: in hoeverre worden inwoners geacht mee te denken én te beslissen over de plannen in hun stad? Het stadsbestuur gaat er prat op dat iedereen overal over mee mag praten, maar in de raad en op straat vraagt menigeen zich af wat er vervolgens met die goedbedoelde adviezen gebeurt.

Vincent Mulder, raadslid namens de SP, stelde vorige week raadsvragen én kwam in diezelfde raad met een motie op de proppen, omdat Hengelo er wat hem betreft een potje van maakt.

Van Aireyflats tot parkeren in 't Lansink

Moeiteloos noemt hij voorbeelden op waar het mis is gegaan of mis dreigt te gaan: "Waarom is er nog altijd geen door Welbions toegezegde klankbordgroep voor de bewoners van de te slopen Aireyflats? Waarom is er niet geluisterd naar de bewoners van Tuindorp 't Lansink toen hen werd gevraagd hoe ze denken over betaald parkeren in de wijk? Waarom hebben gemeente en Welbions participatie bij de bouwplannen in Weidedorp ondergeschikt gemaakt om maar snel te kunnen bouwen?"

Mulder: "En dat terwijl participatie hoog op de agenda stond in de verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle collegepartijen."

Tn harald lohmann zonder overlay
Lees ook
Hengeloërs maken bezwaar tegen betaald parkeren in Tuindorp 't Lansink: 'Problemen worden hiermee niet opgelost'

In de motie die de SP op 20 maart in stemming liet brengen, riep Mulder het college op 'het betrekken van inwoners bij ontwikkelingen in de gemeente een hoge prioriteit te geven'. Hij vroeg het college met een overzicht te komen waartoe participatie sinds het vaststellen van het ‘Denkkader participatie’ (eind 2022) heeft geleid.

20 tegen, 15 voor

Behalve de SP stemden ook oppositiepartijen Lokaal Hengelo, Pro Hengelo, PVV, Hengelose Burgers en ChristenUnie voor, net als coalitiepartij PvdA. Die 15 stemmen waren niet voldoende: 20 raadsleden stemden tegen. Onderdeel van de motie was ook het verzoek om een politieke markt over dit onderwerp. Die komt er dus alsnog binnenkort.

“Participatie is geen doel op zich, maar een middel om de kloof tussen inwoners en stadbestuur te verkleinen.”

In de raadsvergadering van woensdag 20 maart liet portefeuillehouder Sander Schelberg namens het college weten 'dat participatie gaat over actief meedoen en niet per se over meebepalen'. "Participatie is geen doel op zich, maar een middel om de kloof tussen inwoners en stadbestuur te verkleinen", aldus de burgemeester.

Politieke markt

PvdA-raadslid Vincent ten Voorde stemde voor de motie: "Het lijkt er op dat de gemeente niet aan participatie doet als het een keer niet uitkomt. Dat lijkt met niet de bedoeling."

Vijf dagen na deze raadsvergadering kan Mulder dan toch lachen: "De raad moet het college goed kunnen controleren op dit punt. In zo'n politieke markt kunnen we daar eens goed van gedachten over wisselen met het college."

231023 parkeerdruk tuindorp roc hengelo FOTO 1 TWENTE
Vincent Mulder: "Waarom is er niet geluisterd naar de bewoners van Tuindorp 't Lansink toen hen werd gevraagd hoe ze denken over betaald parkeren in de wijk?"
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.