Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs maken bezwaar tegen betaald parkeren in Tuindorp 't Lansink: 'Problemen worden hiermee niet opgelost'

De gemeente Hengelo wil in een schil van circa 300 meter om Hart van Zuid en ten noorden van het Esrein betaald parkeren invoeren, waaronder in Tuindorp 't Lansink. Harald Lohmann, voorzitter van Stichting Tuindorp 't Lansink, vindt betaald parkeren in de wijk niet zinvol. "Doe pas iets als het uit de klauwen loopt en niet eerder."

Problemen niet opgelost

Stichting Tuindorp 't Lansink zet zich in voor behoud van de leefbaarheid in de karakteristieke wijk. Volgens Lohmann zijn er in het grootste gedeelte van de woonwijk geen parkeerproblemen. Dat zegt de voorzitter van de stichting in de maart-editie Hengeloos Peil.

Overlast wordt wel ervaren in vier straten die grenzen aan het ROC van Twente, de Bouwschool en Hogeschool Tio, maar desondanks lijkt het hem niet zinvol om parkeerregulering in te voeren, zoals dat nu wordt voorgesteld. "Problemen worden hiermee niet opgelost."`

'Gastvrije wijk blijven'

De oplossing moet volgens de Hengeloër gevonden worden binnen de projectgrenzen van Hart van Zuid of bij de aanwezige scholen. Daarnaast moeten jaarlijks metingen gedaan worden om wel in te grijpen als dat nodig blijkt te zijn en in overleg met bewoners. "Tuindorp moet een gastvrije wijk blijven. Dat hoort bij het karakter van onze wijk."

Parkeren studenten

De overlast door parkerende ROC-studenten is volgens hem wel iets groter geworden in een aantal straten, omdat er op een aantal plekken inmiddels wordt gebouwd, zoals op het terrein op de hoek van de Industriestraat met de Willem de Clercqstraat. "Op die plek stonden eerst een auto of twintig. Logisch dat die zich nu door de wijk verplaatsen."

'Totaal onlogisch'

Lohmann verwacht dat wijkvreemde parkeerders uit het gebied Hart van Zuid in de toekomst geen extra overlast gaan geven. "Dus de bepaling om op voorhand van 9 tot 21 uur en van maandag tot en met zaterdag betaald parkeren in te stellen, lijkt ons in onze woonwijk totaal onlogisch."

“Tuindorp moet een gastvrije wijk blijven. Dat hoort bij het karakter van onze wijk.”

Gele actiepamfletjes

Maar wat vinden de bewoners zelf? "Die hebben inmiddels gele actiepamfletjes opgehangen voor hun raam met de boodschap dat ze geen betaald parkeren willen. Er zijn ook bewoners die helemaal geen auto voor hun deur willen hebben."

Lohmann wijst op Willem de Clercqstraat, pal naast het ROC van Twente. Daar hebben meerdere inwoners overlast, ondanks dat daar al betaald parkeren is ingevoerd. "Bewoners kunnen nergens anders parkeren en evenmin in een blauwe zone gaan staan met hun vergunning."

icon_main_info_white_glyph

Parkeernormen

De gemeenteraad van Hengelo heeft in september 2021 de parkeernormen Binnenstad en Hart van Zuid vastgesteld en ook besloten om een parkeerregulering in te voeren in het gebied. Er wordt een parkeerregulering ingevoerd om te voorkomen dat de parkeeroverlast in het gebied rondom Hart van Zuid toeneemt. Over de manier waarop de parkeerregulering ingevoerd moet worden, mocht een selectie bewoners uit het gebied meedenken in een participatietraject.

Principebesluit

Nu de kogel bijna door de kerk is en er een principebesluit op tafel ligt bij de gemeente voor de parkeerregulering, denken veel wijkbewoners er het hunne van. "Betaald parkeren in een straat waar geen overlast is, dat is gek", is een veelgehoorde reactie. Lohmann roept inwoners daarom op om een zienswijze in te dienen. "Of je nu voor of tegen bent, dit is de kans om te laten horen wat je vindt of wat je ideeën zijn."

“Blijf het monitoren en als het uit de klauwen groeit, ga dan wat doen en kijk samen met de bewoners wat het beste is.”

Feest bij het hotel

Lohmann denkt dat betaald parkeren geen oplossing is in Tuindorp 't Lansink. "Je moet accepteren dat er in de wijk wordt geparkeerd. Als er bij het hotel een feest is, dan staan er nu eenmaal honderd auto's. Ja, of je dat allemaal kan wegreguleren. Dat gaat niet gebeuren door betaald parkeren in te voeren." De voorzitter denkt eerder dat betaald parkeren de parkeeroverlast door studenten, bezoekers of hotelgasten naar straten net buiten de reguleringszone legt, dus dat dit voor een waterbedeffect zorgt.

Onder de streep vindt Lohmann dat het parkeerbeleid in Tuindorp 't Lansink dus gelaten moet worden zoals het is. "Blijf het monitoren en als het uit de klauwen groeit, ga dan wat doen en kijk samen met de bewoners wat het beste is."

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil op tv

Hengeloos Peil is op donderdag 21 maart om 22.00 uur en op zondag 24 maart om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.