Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Vrouw van het Jaar Karlijn Morsink wil anderen inspireren: 'We zijn er nog lang niet'

Karlijn Morsink. De uiteindelijke winnares mag gerust de grote onbekende worden genoemd in het rijtje van genomineerden voor de titel Vrouw van het Jaar van Hengelo. Zo woont weliswaar in Hengelo, maar het goede werk dat de Hengelose hoogleraar-in-opleiding verricht heeft wereldwijd betekenis. Met de titel op zak wil ze echter ook graag Twentse meiden inspireren: "Ik ga er maar eens goed over nadenken wat ik in m'n nieuwe rol voor de regio kan betekenen."

Karlijn Morsink is universitair hoofddocent Economie aan de Universiteit van Utrecht. Haar specialiteiten zijn ongelijkheid en ontwikkeling. Daarover straks meer. Eerst even terug naar vrijdag 8 maart jongstleden. Op Internationale Vrouwendag werd Morsink in het Hengelose Stadhuis gekozen tot Vrouw van het Jaar 2024. Die verkiezing werd na 22 jaar (!) nieuw leven ingeblazen door de vorige winnares: onderneemster Müfide Halaceli.

“Ik voelde me natuurlijk al vereerd dat ik genomineerd was en tussen allemaal strijdbare vrouwen op het podium stond.”

Morsink blikt in het programma 1Twente Vandaag terug met een grote glimlach: "Ik voelde me natuurlijk al vereerd dat ik genomineerd was en tussen allemaal strijdbare vrouwen op het podium stond. Ik had een aantal van mijn studenten meegenomen. Voor hen is het belangrijk om te zien dat ik voor de rechten van vrouwen strijd. Iets wat zij later ook zullen gaan doen."

icon_main_info_white_glyph

Overige genomineerden

Naast Karlijn Morsink waren genomineerd: Lous Kerkhof, Ellen Kuipers, Hellen van Rees, Caroline Coumans, Agnes Booijink, Mariska Overman, Marieke van Gent, Irma Bruggeman en Nicolette Nevels

Over de noodzaak van die strijd is Morsink klip en klaar: "Ik krijg natuurlijk vaak de vraag 'is dat nou nog nodig, vrouwen hebben toch allang dezelfde rechten als mannen?'. Maar dat is dus absoluut niet het geval. We zijn er nog lang niet. Waar wereldwijd vrouwen in dezelfde functie 20% minder verdienen dan mannen is dat in Nederland slechts 36%. Nog een voorbeeld: in Nederland krijgen 30% van de vrouwen in hun relatie te maken met geweld door hun partner." Volgens Morsink grotendeels een gevolg van die ongelijkheid.

Karlijn Morsink 2
Lees ook
Economie-professor Karlijn Morsink wint Hengelose verkiezing Vrouw van het Jaar

Maar wat heeft dit allemaal te maken met economie, stelt interviewer Niels Veurink een terechte vraag. Ze lacht: "Hele goeie vraag. Economie gaat niet per se over geldstromen in de macro-economie, maar over de keuzes die mensen moeten maken in een context van schaarste. Dat kan over de wereld gaan, maar evenzogoed over een huishouden." Daar raakt economie heel direct aan persoonlijke levens, legt Morsink uit.

Kindhuwelijken en condoomgebruik

Daarom is het volgens haar zo belangrijk dat er in Nederland meer vrouwelijke hoogleraren economie komen. "Dat percentage is met 16% erg laag. Vrouwen kijken wezenlijk anders naar de wereld en onderzoeken andere dingen." Morsink zelf bijvoorbeeld doet onder meer onderzoek in ontwikkelingslanden naar armoede, naar kindhuwelijken, huiselijk geweld en condoomgebruik in gebieden waar nog veel mensen door hiv getroffen worden. "Vrouwen zijn, vaker dan mannen, geïnteresseerd in dat soort onderwerpen."

20240116 zeepkistvrouwen
Lees ook
Müfide Halaceli: 'Bevorderen van vrouwenrechten niet alleen morele plicht, ook een investering'

Zelf had Morsink als kind geen rolmodellen: "Maar ik was altijd al een strijder voor ongelijkheid." Als supervisor van veel PhD-studenten is ze zelf wel een soort rolmodel geworden: "Ik heb vooral vrouwelijke studenten onder mijn hoede, omdat zij de onderwerpen die ik interessant vind ook interessant vinden. Ik geef hun de mogelijkheid te participeren in mijn onderzoeken en doordat zij een hoge intrinsieke motivatie hebben, haken ze zelden af."

Rol in de regio

Als Hengelo's Vrouw van het Jaar 2024 wil Karlijn Morsink vanaf nu ook proberen iets te gaan betekenen voor deze regio: "Maar ik moet nog nadenken over hoe ik daar invulling aan ga geven. Ik heb een goedgevulde agenda, dus het moet in elk geval iets worden waarmee ik zoveel mogelijk impact maak."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.