Verkeer
Stuur appje
Zoek

Müfide Halaceli: 'Bevorderen van vrouwenrechten niet alleen morele plicht, ook een investering'

“We organiseren deze ‘Vrouw van het Jaar’ verkiezing omdat we nog steeds van mening zijn dat vrouwen geen gelijkwaardige positie hebben in de Nederlandse samenleving”, pleit Müfide Halaceli, ondernemer en initiatiefneemster van de verkiezing. Ze nam plaats op de Zeepkist in de maandelijkse talkshow Hengeloos Peil.

Salarisverschil

Ongeveer twintig jaar geleden heeft Halaceli zelf de Hengelose verkiezing gewonnen, maar ze ziet tot op de dag van vandaag nog weinig veranderen: “Kijk bijvoorbeeld naar het verschil in salarissen. Tussen hoogopgeleide dames en heren zit nog steeds een salarisverschil van 8 tot 13 procent.”

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart, tevens internationale vrouwendag, wordt de verkiezing gehouden. “Op deze datum in het jaar 1908 is het allemaal begonnen. In New York en Chicago gingen vrouwen massaal de straat op om te demonstreren voor gelijke rechten”, vertelt Halaceli.

“Om deze verkiezing te winnen moet je echt wat baanbrekends hebben gedaan voor de maatschappij.”

Strenge criteria

De lat ligt wel erg hoog om de titel in de wacht te slepen: “Als je iemand verzorgt als bijvoorbeeld mantelzorger, applaus. Wij vinden het prachtig als mensen dit doen, maar dat zijn niet echt onze criteria. Om deze verkiezing te winnen moet je echt wat baanbrekends hebben gedaan voor de maatschappij. De vrouw die zoiets voor elkaar heeft gekregen willen we een podium geven, om haar verhaal te delen en anderen te inspireren. Dat is waar het om draait.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.