Verkeer
Stuur appje
Zoek

Economie-professor Karlijn Morsink wint Hengelose verkiezing Vrouw van het Jaar

Karlijn Morsink 2
Karlijn Morsink werd vrijdagavond Vrouw van het Jaar in Hengelo en kreeg een kunstwerk dat werd gemaakt door stadsgenoot en kunstenares Lara Vos.
Beeld: Ernst Bergboer

Na ruim twintig jaar heeft Hengelo weer een ‘vrouw van het jaar’. Uit tien genomineerde powervrouwen met heel verschillende cv’s koos een jury vrijdagavond - op Internationale Vrouwendag - de in Hengelo geboren en getogen Karlijn Morsink als lichtend voorbeeld van de nog altijd voortdurende strijd om gendergelijkwaardigheid.

De laatste keer dat Hengelo een dergelijke verkiezing hield was op diezelfde vrouwendag, 8 maart, in 2002. Toen was het onderneemster Müfide Halaceli die met de eer streek. Het was Halaceli zelf die vond dat het hoog tijd was voor een nieuwe editie en het initiatief nam voor een herstart.

Spierballen

De Hengelose Vrouw van het Jaar-verkiezing is een feestelijk uithangbord voor de thema’s waar het om draait bij Internationale Vrouwendag: gelijkwaardige behandeling, de noodzaak van meer vrouwelijkheid in topfuncties, aandacht voor huiselijk geweld en andere vormen van hufterig gedrag door medemensen die - door de bank genomen - vooral meer spierballen hebben.

Het heft in handen

Dat Morsink vrijdagavond de eer te beurt viel om die fakkel in Hengelo te dragen, is niet zo vreemd. Zonder de negen andere genomineerden te kort te doen. Al in de interviewronde, die aan de bekendmaking van de winnaar vooraf ging, nam zij de microfoon (bijna) uit handen van Magda Nij Bijvank, die met Theaterzaken-zuster Evelien Harberink tekende voor de presentatie. “Ze neemt meteen het heft in handen”, grapte Nij Bijvank.

“Deze briljante mensen moeten de wereld beter maken!”

Waar dat vooral anekdotisch is, geldt dat allerminst voor de achterliggende redenen van de uitverkiezing van Morsink. De Hengelose is professor economie en sociale rechtvaardigheid. Over dat eerste: waar in vrijwel alle vakgebieden langzaamaan steeds meer vrouwen een plek hebben ingenomen en serieus worden genomen, geldt dat niet voor het gilde van economen. Dat is althans het beeld dat Morsink stellig schetste.

Lees verder onder de afbeelding.


Müfide Halaceli Karlijn Morsink
Karlijn Morsink volgde vrijdagavond Müfide Halaceli op als Vrouw van het Jaar in Hengelo.
Beeld: Ernst Bergboer

“Zestien procent van alle economen is vrouw. Zestien procent…” Zij beschreef haar carrière in de sector als een gevecht, tot op de huidige dag, en sprak onomwonden van genderdiscriminatie. In haar ogen wordt economie dan ook gedicteerd door mannelijke waarden. En is dat een probleem. “Samenwerken, teamspirit, sociale waarden, ze spelen een ondergeschikte rol.” Het is, vindt Morsink, van groot belang dat vrouwen veel bepalender gaan worden voor de manier waarop economische modellen worden ingericht.

Voorbeeld en pionier

Het leeuwendeel van de phd-studenten die Morsink onder haar hoede heeft, is vrouw. Een aantal van hen zat vrijdagavond in de burgerzaal van het Hengelose Stadhuis. Morsink richtte zich een aantal keren specifiek tot hen en - gepassioneerd - tot het publiek: “Deze briljante mensen moeten de wereld beter maken!”

De Hengelose was alerg blij met de nominatie, zei ze een paar keer. Met een blik naar het groepje studenten achterin de zaal. “Dat betekent dat anderen wellicht minder hoeven te vechten.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • Karlijn Morsink 1
    Beeld: Ernst Bergboer
  • Hanneke Steen Karlijn Morsink Müfide Halaceli
    Beeld: Ernst Bergboer
  • Magda Nij Bijvank Karijn Morsink Evelien Harberink 1
    Beeld: Ernst Bergboer

De andere genomineerden waren Lous Kerkhof, Ellen Kuipers, Hellen van Rees, Caroline Coumans, Agnes Booijink, Mariska Overman, Marieke van Gent, Irma Bruggeman en Nicolette Nevels.

De jury - Müfide Halaceli, Ayfer Koç, Hanneke Steen, Corine Böhmers en Raymond van Kleef - legde hen langs een lat met eenheden als Leiderschap en innovatie, Inspiratie en Empowerment, Doorzettingsvermogen en Bijdrage aan diversiteit en inclusie.

Het is de bedoeling om de Vrouw van het Jaar-verkiezing in Hengelo weer elk jaar te laten terugkeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.