Verkeer
Stuur appje
Zoek

Marco Krijnsen en Gerard Cornelisse maken muziektheaterstuk over geruchtmakende Hengelose moord

Het is een verhaal dat Marco Krijnsen al decennialang bezighoudt: de moord in 1971 op Gerrit Wensing, oftewel 'Jatti', in het roemruchte Hengelose jongerencentrum Fashion. Na tal van publicaties verscheen er in 2016 een boek met als titel 'Jatti, moord in het Paradiso van het Oosten', later dit jaar komt er een zesdelige podcast online en over twee jaar volgt er als klap op de vuurpijl een theaterproductie. Krijnsen kan niet wachten: "Het wordt een stuk beslist niet alleen voor oude lullen."

Geen lieverdje

Precies 53 jaar geleden werd Gerrit Wensing, een slagerszoon uit Overdinkel, omgebracht in het Hengelose jongerencentrum Fashion. Jatti, zoals zijn bijnaam luidde, was geen lieverdje. Hij zorgde vaak voor overlast en begin 1971 maakt hij het zo bont dat hij volgens een aantal mensen dood moest. Op of rond 3 maart (daarover lopen volgens Krijnsen de meningen uiteen) werd hij geveld door een schot uit de karabijn van Dirk K. (zie infoblok). De dader kreeg daar later, als enige van de betrokkenen, een gevangenisstraf voor. Het lijk werd ergens tussen Hengelo en Boekelo begraven, maar tal van zoekpogingen ten spijt, werd het nooit gevonden.

icon_main_info_white_glyph

Texas D.

Jatti was niet alleen lastig, maar ook nog eens smoorverliefd op Texas D. Zij moest echter niets van hem hebben én ze had al een relatie met een beruchte Twentse crimineel. Die giftige cocktail werd Jatti fataal. De moord betekende tegelijk het einde van Fashion. Een langgerekte Hengelose summer of love kwam daar begin maart 1971 met bruut geweld ten einde.

Het verhaal van Jatti inspireerde schrijver Marco Krijnsen dermate dat hij er een boek aan wijdde, dat acht jaar geleden verscheen. Theaterproducent Gerard Cornelisse uit Enschede las dat boek en vindt dat het verhaal een grote theaterproductie verdient. Volgens hem heeft het verhaal alles om er een theaterstuk van te maken: "Ik las het al in 2016, maar kon er toen nog niks mee doen, omdat ik druk was met andere grote producties, maar dit verhaal schreeuwt natuurlijk om een boek, een theatervoorstelling en misschien wel een film."

“Het zijn universele thema's die we aansnijden: hoe ga je om met vrijheid en wat gebeurt er in een schijnbaar homogene groep als het uit de hand loopt?”

De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar Krijnsen ziet het al helemaal voor zich: een voorstelling waarbij de bezoekers zich te gast wanen in Fashion. Met een donkere ruimte waar muziek klinkt van Steppenwolf, The Doors en Janis Joplin, waar vloeistofdia's op de muren worden geprojecteerd, waar posters en discobollen hangen. En als locatie een van de enorme hallen van Stork aan het Industrieplein. Krijnsen: "Dat zou toch prachtig zijn? Dat is op een steenworp afstand van de Willem de Clercqstraat, waar het vroegere Fashion gevestigd was. Metropool wordt een van de partners en dat poppodium was in Hengelo de opvolger van Fashion."

20231213 Lintje Gerard Cornelisse
Lees ook
Koninklijke onderscheiding voor Enschedese producent Gerard Cornelisse: ‘Hij is de Louis van Gaal van de theaterwereld’

Krijnsen en Cornelisse hebben nog even tijd: in 2026 moet de theaterproductie op de planken komen. Cornelisse heeft ervaring met dit soort megaprojecten (Stork! in Hengelo, Het Verzet Kraakt in Almelo en De Boerenopstand in Tubbergen), voor Krijnsen is het nieuw: "Gelukkig krijg ik hulp van ervaren scenarioschrijvers, zoals Bran Remie, en wordt de muziek geschreven door de Enschede ArtEZ-afstudeerder Bart Geleijnse. Stuk voor stuk jonge mensen, waardoor ik gerust durf te stellen dat dit niet alleen iets voor oude lullen wordt."

Vrijheid

Krijnsen verwacht dat menigeen zich kan identificeren met het verhaal: "Je hoeft daarvoor nooit in Fashion of een soortgelijk jongerencentrum geweest te zijn, het zijn universele thema's die we aansnijden: hoe ga je om met vrijheid en wat gebeurt er in een schijnbaar homogene groep als het uit de hand loopt?"

431585 jatti
Lees ook
Politie zocht bij Boekelo voor het laatst naar vermoorde Jatti

Of de Storkhallen daadwerkelijk het toneel gaan vormen voor dit stuk is nog even de vraag. Gerard Cornelisse houdt zich bezig met dat soort zaken. Hij heeft al om de tafel gezeten met de eigenaar Trebbe: "Er wordt momenteel druk nagedacht over de invulling van die hallen. Het enige wat wij kunnen doen is hopen dat er in 2026 daar nog ruimte is voor deze voorstelling. Maar op welke manier en waar precies, de voorstelling komt er hoe dan ook."

icon_main_info_white_glyph

Nog een moord?

Ruim voordat de productie op de planken komt, is er al een podcast over Jatti te beluisteren. In zes delen van 30 minuten vertellen Krijnsen en de nog levende hoofdrolspelers hoe zij terugkijken op die tijd. De podcast moet eind dit jaar klaar zijn. Krijnsen: "Of dan ook duidelijk wordt waar het lijk begraven ligt, geen idee. De sleutel daarvoor ligt bij een bepaald persoon. Ik hoop dat hij een keer gaat praten. Wel wordt sowieso een licht geworpen op een andere zaak uit die tijd, waarbij iemand omkwam. Of dat ook een moord was? Dat onthullen we mogelijk in die podcast." Mensen die de sfeer van dat hoorspel alvast willen proeven, kunnen via Spotify de door André Manuel geschreven soundtrack (zoek op 'Jatti') beluisteren.

 • 240305 jatti fashion ingang
  De ingang van jongerencentrum Fashion eind jaren zestig, mensen aan de bar in Fashion en de cover van het boek Jatti, moord in het Paradiso van het Oosten.
  Beeld: Marco Krijnsen / Jatti, moord in het Paradiso van het Oosten
 • 240305 jatti fashion bar
  De ingang van jongerencentrum Fashion eind jaren zestig, mensen aan de bar in Fashion en de cover van het boek Jatti, moord in het Paradiso van het Oosten.
  Beeld: Marco Krijnsen / Jatti, moord in het Paradiso van het Oosten
 • 240305 jatti boek
  De ingang van jongerencentrum Fashion eind jaren zestig, mensen aan de bar in Fashion en de cover van het boek Jatti, moord in het Paradiso van het Oosten.
  Beeld: AFdH uitgevers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.