Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koninklijke onderscheiding voor Enschedese producent Gerard Cornelisse: ‘Hij is de Louis van Gaal van de theaterwereld’

20231213 uitreiking lintje Gerard Cornelisse
Cornelisse neemt in tranen de onderscheiding aan.
Beeld: 1Twente / Anouk ter Heegde

Verrast is Gerard Cornelisse met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De theater- en filmproducent is om die reden naar een repetitie van ‘Kerst komt altijd’ gelokt. Met familie, vrienden en collega’s in de theaterzaal krijgt hij het ereteken uit handen van de Enschedese burgemeester Roelof Bleker.

Amsterdammer

Met een speech, een (kerst)liedje en ontroerende dankwoorden neemt in de Amsterdam geboren Cornelisse zijn onderscheiding aan. Hij krijgt zijn lintje voor de betekenis in het Nederlandse cultuurlandschap. “Niet alleen met jouw productie maak je impact, ook met je maatschappelijk werk heb je evenveel impact gemaakt.” Bleker belicht zijn werk voor RZPKT (respect). Jong talentvolle medewerkers krijgen een kans, maar ook jonge mensen met een crimineel verleden om te werken in de theaterwereld. Ook zet hij zich voor jong talent met Wilminks kweek. Hierin krijgen jonge acteurs de kans om ervaring op te doen bij grote lokale producties.

Verdiensten

In Twente is Cornelisse vooral bekend door zijn stadsmusicals. Vanaf 2014 heeft hij drie stadsmusical geproduceerd. In 2025 krijgt, na Almelo en Hengelo, Enschede zijn eigen stadsmusical over priester Alphons Ariëns. Ook maakte hij de Oscars winnende film ‘Antonia’.

Naast Antonia en de Twentse stadsmusicals produceerde Cornelisse de theatertours van Willeke Alberti, toneelstukken van Pleuni Touw en Hugo Metsers. Tevens komen musicals ‘Turks Fruit’, ‘Theo en Thea’ en ‘Pluk van de Pettenflat’ uit zijn productiebedrijf. Hij won ook verschillende musicals awards en publieksprijzen voor beste kleine musicals.

Ridder

De Amsterdammer krijgt de oudste en hoogste civiele ridderorde in Nederland. In 1815 is deze orde ingesteld door Koning Willem I. Om de onderscheiding te dragen, moet je wel wat bijzonders hebben gedaan. Ridder Cornelisse heeft dit bewezen door zijn doorslaggevende bijdrage aan het produceren van internationaal toonaangevende Nederlandse films. Ook brengt hij muziektheater van eigen bodem en levert een belangrijke bijdrage aan de emancipatie en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren uit complexe sociale milieus en achterstandsgebieden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.