Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Politie zocht bij Boekelo voor het laatst naar vermoorde Jatti

431585 jatti

Er is een ultieme poging gedaan om één van de grootste moordmysteries van Twente op te lossen: een coldcaseteam van de politie zocht de afgelopen weken - voor de zoveelste keer - naar het lichaam van Gerrit Jatti Wensing. Hij werd in 1971 doodgeschoten, maar zijn lichaam is nooit gevonden.

Journalist en schrijver Marco Krijnsen, die de zaak op zijn duimpje kent en drie jaar geleden een boek publiceerde over de zogenaamde 'Fashionmoord , was erbij en had toch weer even hoop. 48 jaar na de dodelijke schot met een karabijn.

Rechercheurs die in 1985 aan de zaak werkten bekeken alle verhoren opnieuw, spraken weer met een dader en reconstrueerden de route die vanuit Hengelo zou zijn afgelegd naar de plek waar Jatti is begraven. Dat leidde tot een nieuwe plek. Toen ze daarna van het coldcaseteam hoorden dat er met een grondradar en honden gezocht kon worden, doet dat toch wat met je. Hoe klein de kans ook is.

Verstoring
In het gebied waar de restanten van slagerszoon Jatti zouden moeten liggen, tussen de A35 en Boekelo, werd vervolgens ook nog eens een verstoring van de bodem gevonden. Met andere woorden: op die plek was inderdaad ooit gegraven. Zou het dan toch, bijna een halve eeuw na dato?

Helaas, want toen de grond werd omgekeerd vervloog tegelijkertijd ook de hoop: geen lichaam. Toch heel frustrerend, al is het misschien tegen beter weten in", zegt Krijnsen. Temeer omdat de plek hemelsbreed maar 500 meter van de plek is waar in 1985 de grote zoektocht is geweest. En het hele gebied waar Jatti kan liggen, eigenlijk maar twee bij twee kilometer is.

Definitief
Hoewel de zoektocht naar het stoffelijk overschot niet voor het eerst is heropend, kan de zaak volgens Krijnsen nu definitief worden gesloten. Alle dossierstukken zijn nu opnieuw bekeken, betrokkenen opnieuw gesproken... Misschien is er wel beter dan ooit naar de zaak gekeken. Op een gegeven moment kun je niets meer. Het was ook niet zo dat er nu spiksplinternieuwe informatie lag, maar door met wat meer afstand naar oude stukken te kijken kun je tot nieuwe inzichten komen. Nu dat ook is gebeurd, is het over.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marco Krijnsen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.