Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jonge asielzoekers tijdelijk opgevangen in Aparthotel Delden

240220 aparthotel delden GOOGLE
Aparthotel Delden gaat voor een periode van minimaal vier maanden dienen als opvanglocatie voor minderjarige vluchtelingen.
Beeld: Google

Aparthotel Delden gaat voor een periode van minimaal vier maanden dienen als opvanglocatie voor minderjarige vluchtelingen, zogeheten AMV'ers. Het gaat om een groep van maximaal vijftig jonge asielzoekers, die nu nog zijn ondergebracht in Heino. De opvang in Delden geldt van 7 maart tot en met 1 juli 2024 en kan worden verlengd tot 1 maart 2025.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet met spoed nieuwe opvangplekken regelen voor alle jeugdige, alleenstaande asielzoekers die nu nog in Heino verblijven, omdat de opvanglocatie aldaar gaat sluiten.

Vanwege een tekort aan plekken voor langdurige opvang heeft het COA het Aparthotel Delden benaderd om de jongeren hier tijdelijk onder te kunnen brengen. De gemeente Hof van Twente steunt de plannen voor tijdelijke opvang.

240129 asielzoekers vd valk RTVOOST
Lees ook
Eerste groep van 72 asielzoekers aangekomen bij Van der Valk-hotel in Hengelo

De jongeren die naar Delden komen, wonen sinds een half jaar met elkaar en met begeleiders in Heino. Op 7 maart komen zij als groep samen met een aantal van hun vaste begeleiders naar Delden. De begeleiders zijn 24 uur per dag aanwezig op de opvanglocatie, net als de beveiligers.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn AMV’ers?

AMV’ers zijn jongeren tussen 15 en 18 jaar, die zonder familie naar Nederland zijn gevlucht. Zij hebben zich gemeld in Ter Apel en weten nog niet of ze in Nederland kunnen blijven. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is geen geschikte plek voor minderjarigen zonder ouders of familie. Daarom plaatst het COA deze AMV’ers in kleinere opvanglocaties.

De gemeente Hof van Twente 'wil graag meewerken aan het verzoek van het COA om een veilige plek te bieden aan mensen die op de vlucht zijn en ziet het als haar wettelijke plicht om diverse groepen vluchtelingen opvang te bieden'. De Rijksoverheid stelt, met de onlangs goedgekeurde Spreidingswet in de hand, vast hoeveel asielzoekers, statushouders en Oekraïners elke gemeente moet opvangen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.