Verkeer
Stuur appje
Zoek

Omstreden thuiszorgaanbieder Gouden Zorg uit Hengelo stopt ermee

240215 zorgfraude RTV OOST
Beeld: RTV OOST

De omstreden thuiszorgaanbieder Gouden Zorg uit Hengelo is ermee gestopt. Nadat het zorgbureau al enige tijd onder verscherpt toezicht stond van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de organisatie gestopt met het verlenen van zorg. Dat heeft de IGJ vanmiddag bekendgemaakt.

Gouden Zorg stond sinds april vorig jaar onder verscherpt toezicht van de IGJ, onder meer omdat de kwaliteit en de veiligheid van de zorg in het geding waren. Daarop legde de IGJ Gouden Zorg een ultimatum op: binnen een half jaar moest de zorgaanbieder de zaken op orde hebben.

Verbeteringen

Tijdens een vervolginspectie in oktober constateerde de IGJ dat er weliswaar het nodige was verbeterd, maar dat er nog wel het nodige moest gebeuren. De directeur van Gouden Zorg liet na het inspectiebezoek weten dat hij zou stoppen met Gouden Zorg. Begin december voegde hij vervolgens de daad bij het woord. Daarmee is ook het verscherpt toezicht komen te vervallen, zo maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanmiddag bekend.

De overgebleven cliënten hebben inmiddels bij een andere zorgorganisatie onderdak gevonden of zijn naar het buitenland vertrokken.

Twijfels

De naam Gouden Zorg dook eerder al op in reportages van RTV Oost over zorgbureaus waarover twijfels waren gerezen. Zo werd Gouden Zorg onder meer genoemd in het faillissement van Alerazorg, eveneens uit Hengelo. Dit thuiszorgbedrijf was in de problemen geraakt, nadat drie zorgverzekeraars 1 miljoen euro terug hadden geëist. De directie van Alerazorg zou dit bedrag teveel hebben gedeclareerd.

Coronasteun

Ook bleek uit onderzoek door RTV Oost dat Gouden Zorg voor bijna 10.000 euro aan coronasteun had ontvangen. Dit was vooral opvallend omdat vooraf duidelijke afspraken waren gemaakt dat zorgaanbieders in principe niet voor deze regeling in aanmerking kwamen, maar dat ze daarvoor hadden moeten aankloppen bij zorgverzekeraars en gemeenten. Onduidelijk is of de coronasteun intussen is terugbetaald.

icon_main_info_white_glyph

Te hoge zorgindicaties

Gouden Zorg kwam ook al eens in het nieuws omdat het een wijkverpleegkundige een ontslagvergoeding van ruim 10 mille moest betalen. De wijkverpleegkundige en de directeur hadden ruzie gekregen, omdat de werkneemster vond dat ze te hoge zorgindicaties voor de cliënten moest stellen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.