Verkeer
Stuur appje
Zoek

Studenten van Universiteit Twente ontwikkelen jeu de boules-machines voor speciaal toernooi

De studenten van de opleiding werktuigbouwkunde op de Universiteit Twente zijn hun schooljaar al eventjes begonnen, maar sluiten het semester wel heel bijzonder af. Ze speelden een toernooi jeu de boules. Niet met de hand, maar met een eigengebouwde machine. In totaal twaalf uur moesten ze in groepen een apparaat ontwikkelen die de ‘boules’ weg kan schieten.

Het toernooi, dat gehouden wordt bij de Jeu de Boules Vereniging Enschede, was voornamelijk een showcase van de zelfontworpen en zelfgemaakte prototypen. Toch zat er ook nog een twist aan. Wie het toernooi wint krijgt ook nog eens een 10. Je ziet dat ze dan opeens vrij fanatiek worden", laat locatiedirecteur werktuigbouwkunde Jurnan Schilder weten.

Sceptisch

Ook leden van de jeu de boulesvereniging waren aanwezig om deze mechanische versie van ‘hun’ sport te aanschouwen. "Je moet met jeu de boules rekening houden met de ondergrond. Is het droog dan rolt de bal door. Is het nat dan stopt die sneller. Daar is zo’n machine niet op ingesteld", zegt voorzitter Theo Vos.

Vos ziet de machines als vaste vervanging niet zitten: "Mocht dit de toekomst zijn dan stop ik ermee. Je hebt toch liever dat je het balletje gooit. Veel leuker."

Niet Enschedees

Opvallend detail van deze dag is dat de studenten voornamelijk afkomstig zijn uit Amsterdam. "We werken samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam. Wij hebben goede faciliteiten om de mensen praktijkles te geven. Daarom krijgen de studenten les in zowel Amsterdam als Enschede", aldus Schilder. "Ze slapen dan op de campus als ze hier les krijgen, maar vaak wonen ze in en rondom Amsterdam."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.