Verkeer
Stuur appje
Zoek

Krakers voormalige Wegener-pand donderdag gehoord door Almelose rechtbank

Joachim Brandenburg 1
Hoofdkraker Joachim Brandenburg heeft een dagtaak aan de kraak van het voormalige Wegener-pand.
Beeld: Ernst Bergboer

De krakers van het voormalige Wegener-pand worden donderdagmiddag gehoord door de rechter-commissaris. Het College van B&W deed vorige week dinsdag aangifte van lokaalvredebreuk en vernieling naar aanleiding van de kraak. Donderdag krijgen de krakers de gelegenheid zich tegen die aangifte te verweren.

De oproep voor de hoorzitting lag dinsdag aan het begin van de avond bij de krakers op de mat. De tenlastelegging - dat is: de precieze onderbouwing van de aanklacht - was volgens de krakers woensdagochtend nog niet in hun bezit. Dat betekent dat de termijn om een verweer op te stellen kort zal zijn. De rechter-commissaris zal in de komende dagen bepalen of de lichten voor de gemeente op groen gaan voor uitzetting. De gemeente is eigenaar van het gekraakte complex.

Kraak is illegaal, maar is het protest gerechtvaardigd?

Kraken is illegaal en dus strafbaar. Dat wordt niet de moeilijkste afweging die de rechter-commissaris moet maken. De krakers verzetten zich tegen de langdurige leegstand van het voormalige Wegener-complex, dat zij heel geschikt vinden om onderdak te bieden aan tal van jonge cultuurmakers en initiatieven uit het alternatieve kunstzinnige circuit.

De nieuwbouwplannen op en rond het complex komen niet tegemoet aan de behoeften in de stad, stellen zij.

Plek voor broedplaatsen

De gemeente zegt huisvesting te willen vinden voor broedplaatsen. Dat voornemen is ook prominent opgenomen in de nieuwe cultuurnota. Toch wil het tot op heden nog niet vlotten met het vinden van geschikte plekken. Een heel contingent kunstenaars dat tijdelijk onderdak had in het voormalige VVV-pand aan het Stationsplein, staat aan het eind van deze maand op straat.

Wegener complex
Enschede wil huisvesting voor creatievelingen en cultuurmakers in de experimentele, alternatieve hoek. Het voormalige Wegener-pand is volgens de krakers uitermate geschikt om dat te bieden.
Beeld: Ernst Bergboer

De wet geeft overheden een belangrijke rol in het voorkomen van langdurige leegstand (en daarmee ook de gevoelde noodzaak om te kraken). Belangrijke vraag in dit geval zal dan ook zijn of de gemeente daarin voldoende heeft gedaan.

Kwartiermaken

Gemeente en Provincie hebben een half miljoen opgebracht om gedurende de periode van leegstand culturele activiteiten en ontmoeting te faciliteren in het voormalige Wegener-pand. Maar dat kwartiermakersproject is vastgelopen. Voorgestelde activiteiten zijn een voor een gestrand op gemeentelijke bezwaren en moeizame vergunningtrajecten.

De miljoenen en de behoefte

Volgens betrokkenen bij dat traject leefde er bij vastgoedpartijen die het gebied gaan ontwikkelen de zorg dat een bruisende culturele ontmoetingsplek tot problemen zou leiden op het moment dat de schop de grond in gaat. Ontruiming van een succesvolle plek zou alleen maar tot onrust leiden. Daarbij: de Enschedeërs die op de beoogde tijdelijke activiteiten af zouden komen, waren geen potentiële kopers of gebruikers van de geplande woningen op en rond het terrein.

Wegener complex
Lees ook
Gemeente doet aangifte, krakers Wegener-complex zetten aanmeldformulier voor ruimte online

Dat is precies een van de argumenten die de krakers aanvoeren: Enschede ontwikkelt wel, maar de miljoenen die daarmee gemoeid zijn komen onvoldoende tegemoet aan een aantal groepen in de samenleving. Dat geldt met name stadsgenoten met een smalle beurs (waaronder startende kunstenaars en cultuurmakers en de experimentele en alternatieve hoek).

De krakers hebben een uitgebreide verantwoording geschreven, waarin zij de motieven voor de kraak uiteenzetten. Die wordt ook voorgelegd aan de rechter-commissaris.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.