Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stella (11) nieuwe junior stadsdichter van Enschede: 'Iedereen moet gelijk zijn'

In een goed gevuld Concordia is woensdagmiddag de nieuwe junior stadsdichter van Enschede gekozen: Stella Kensah. Ondanks haar jonge leeftijd, ze is pas elf jaar, denkt de Enschedese nu al diep na over de wereld om haar heen. Met haar gedicht 'Iedereen gelijk' blies ze de jury omver.

De keuze was ingewikkeld. Het duurde dan ook even voordat de jury eruit was. Uiteindelijk kwam Stella als winnaar uit de bus. Dat had vooral te maken met de manier waarop ze haar gedicht voordroeg. Heel daadkrachtig en op een geloofwaardige manier, aldus de jury. Het was al goed voor te stellen hoe ze het komende jaar haar gedichten gaat voordragen.

Waarom Stella juniorstadsdichter wil zijn? Ze hoopt anderen te inspireren. Op het podium vertelde ze, in een interview vooraf, dat ze het zo oneerlijk vindt dat er meisjes zijn in Iran die bijna niks mogen, terwijl dat niet voor jongens geldt. Kortom, ze is een dichter met een boodschap.

Lees verder onder de afbeelding.


20240131 junior stadsdichter enschede stella kensah02
Beeld: 1Twente

De jury koos zeven gedichten uit een voorselectie van 65 inzendingen. Voorafgaand volgden de leerlingen uit groepen 7 en 8 van Enschedese basisscholen 13 poëzie-workshops. Stella zit in groep 7 van basisschool 't Zeggelt. Opvallend was dat drie van de zeven genomineerden van die school kwamen. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat ze op die basisschool veel tijd besteden aan cultuur, maar dat is niet met zekerheid te stellen.

Woensdagmiddag droegen de zeven jongeren hun werk voor. De gedichten gingen vooral over eten en dieren. Maar ook moeilijke thema's werden aangesneden, zoals het verlies van dierbaren en scheidingen. Van die laatste werd Marjon Kok, journalist van TC Tubantia én jurylid, zelfs een klein beetje emotioneel.

icon_main_info_white_glyph

Iedereen gelijk

Pittigheid maar het moet zoet

Waarom weten mensen niet meer hoe het moet?

Iedereen gelijk

Dat is wat ik wil

Ben je klein of ben je groot

Daarbij ben je niet idioot

Ben je donker of ben je licht

Niemand heeft echt een plicht

Iedereen gelijk

Dat is wat we moeten

Jij ik en iedereen om ons heen

De jury bestond verder uit Arthur Adam ten Cate, (nu nog) stadsdichter van Enschede, huidig junior stadsdichter Jade Ooms en kinderboekenschrijfster Alyze Bos. De laatste was verhinderd wegens griep.

Andere genomineerden waren Elena Bakker, Myrthe Bos, Tessa Raamsteeboer, Niel van Buuren, Eowyn Willens en Gaia van Veen. Presentatie was in handen van Anja van Rijm (Moes Wagenaar), Tanja ter Dicht (Regine Hilhorst) en Pierre van Zang (Tim de Man).

20240131 junior stadsdichter enschede stella kensah
Stella Kensah, de nieuwe juniorstadsdichter, leest haar winnende gedicht voor
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.