Verkeer
Stuur appje
Zoek

Habemus poeta: Enschede heeft een nieuwe junior-stadsdichter

Voor het eerst is een man gekozen tot junior-stadsdichter van Enschede. Niels van den Berg, elf jaar oud, werd woensdagmiddag gekozen uit in totaal vijf genomineerden.

Iedere jury, en vermoedelijk elke verslaggever, begint erover. Maar dit keer is het echt waar: alle vijf genomineerden toonden in zowel hun voordracht en tekst, als in hun blik op de wereld een verbluffende volwassenheid. De keuze was reuze. En ingewikkeld.

De laatste kans

Dat Niels uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam, heeft dan ook veel te maken met het feit dat hij de enige jongen was en dat hij volgend jaar basisschoolleerling af is en niet nog een keer een poging kan wagen. Dat ligt anders voor een paar andere kanshebbers, die in groep zeven zitten.

Voordracht en publiek

De jury koos vijf gedichten (en dichters) uit een voorselectie van 65 inzendingen. Dat gebeurde ‘blind’ - zonder vermelding van de naam van de maker. Woensdagmiddag droegen de vijf aspirant-juniorpoëten dat werk voor. Dat was het aspect waar de jury extra op lette. Een juniorstadsdichter moet niet alleen behoorlijke gedichten kunnen schrijven, maar ze ook op een geloofwaardige manier kunnen voorschotelen aan publiek.

Woensdagmiddag in Concordia, waar de verkiezing werd gehouden, was dat publiek er ook. Zij het nog steeds wat magertjes in verband met de geldende coronabeperkingen.

Niels van den Berg 3 Ernst Bergboer
Juniorstadsdichter Niels van den Berg nam woensdag het stokje over van Naz Ergin (op de achtergrond, live aanwezig via een videoverbinding)
Beeld: Ernst Bergboer

Niels (geen verwant van de lokale politicus met dezelfde naam) neemt de fakkel over van Naz Ergin, die in 2021 tot juniorstadsdichter werd gekozen en tevens jurylid was. Naz zat in quarantaine en nam online afscheid.

icon_main_info_white_glyph

Muziek

Een nieuwe wereld gaat voor je open.

Even weg van de problemen.

Weg van al het slechte.

Even alles gaat over dit.

Alles is weer anders. Maar allemaal even bijzonder.

Een goede rust voor alle prikkels.

Om even bij te komen.

En ergens van te genieten.

Muziek.

De jury bestond verder uit kinderboekenschrijfster Annie Makking, cultuurverslaggever bij TC Tubantia Marjon Kok en stadsdichter Dick Schlüter. De laatste was verhinderd.

De andere genomineerden waren Kaat Dekker, Elin Baan, Jade Ooms en Gaia van Veen. Presentatie was in handen van Anja van Rijm (Moes Wagenaar), Tanja ter Dicht (Regine Hilhorst) en Pierre van Zang (Tim de Man).

Niels van den Berg 2 Ernst Bergboer 2022 01 26 173130 guma
Niels van den Berg, de nieuwe juniorstadsdichter, leest zijn winnende gedicht voor
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.