Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Team Twente richt zich na tweede plek in Australië op speciale race in Zuid-Afrikaanse wildernis

20231023 Solar Team Twente
Beeld: Solar Team Twente

Na Australië gaat Solar Team Twente een nieuw avontuur aan. Ditmaal in Zuid-Afrika. Het team doet mee met de Sasol Solar Challenge, een duurrace van Johannesburg naar Kaapstad. Tijdens deze race door het land moeten ze zo veel mogelijk kilometers afleggen in een vaste tijd.

“Solar Team Twente is bekend met het concept van de Bridgestone World Solar Challenge, waarbij er een vaste afstand in een zo snel mogelijke tijd wordt afgelegd, maar nu wordt er iets anders van het team verwacht”, aldus Esmee Hulsman van het Solar Team. De wedstrijd wordt verreden in het tussenjaar voorafgaand aan de World Solar Challenge 2025 in Australië.

Hoe ziet de race eruit?

Elke racedag volgt een vaste route, een zogenoemde stage. Deze stages bedragen honderden kilometers, waarbij de teams kunnen besluiten om extra lussen te maken, wat resulteert in extra kilometers. Echter, de dagfinish moet uiterlijk om 17:00 uur worden bereikt, anders volgt er een straf.

20231023 Solar team Twente
De zonneauto RED X tijdens de race in Australië (Waarin ze tweede werden)
Beeld: Solar Team Twente

Bijzondere race

Naast de ‘normale’ racedagen zullen er ook nog drie speciale ritten zijn: de half-blind stage, de full-blind stage en de marathon stage. Bij de half-blind stage is de route van tevoren bekend, maar de teams weten niet waar de extra lus zit en hoelang deze is. Bij de full-blind stage is alleen het begin- en eindpunt van de route bekend.

Voor zowel de half- als full-blind stage geldt dat de teams de avond ervoor pas de benodigde informatie ontvangen. In de marathon stage wordt de betrouwbaarheid van de auto getest doordat slechts drie teamleden aan de auto mogen werken vanaf het moment dat de dagfinish wordt gepasseerd tot aan de herstart de volgende racedag.

Studiepauze

Een groep van zeven studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente zet hun studie veertien maanden lang op pauze om zich volledig op dit uitdagende project te richten. Deze studenten ontwikkelen de auto RED X, die vorig jaar tweede werd tijdens het WK voor zonneauto’s, verder en gaan ermee racen. “Ons team is vastberaden om de geïnnoveerde zonneauto RED X als het beste landelijke solarteam naar nieuwe hoogten te brengen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.