Verkeer
Stuur appje
Zoek

Andermaal onderzoek naar de verkoop van Spinnerij Oosterveld in Enschede

De Spinnerij
De verkoop van Spinnerij Oosterveld aan vastgoedontwikkelaar Walas speelt een sleutelrol in de zaak Ardesch en is andermaal onderwerp van onderzoek.
Beeld: Ernst Bergboer

De verkoop van Spinnerij Oosterveld, tot 2018 in bezit van het Enschedese Vastgoedbedrijf, aan vastgoedondernemer Walas blijft de gemoederen bezighouden. De Rotterdamse Stichting KarMedia heeft Enschede en Walas voor de rechter gedaagd. Vrijdag dient een Woo-zaak bij de Zwolse rechtbank.

De verkoop van ‘De Spinnerij’ speelt een sleutelrol in de zaak Ardesch, waar 1Twente al ruim drie jaar onderzoek naar doet. Ondernemer Gertjan Ardesch was klokkenluider in die dubieuze verkoop en werd keihard aangepakt. Die kwestie sleept nog altijd. KarMedia doet onder meer onderzoek naar onrechtmatige overheidsdaden en controleert naleving van het verbod op staatssteun.

Zwartgelakt

In de zaak die vrijdag voor de Zwolse rechter dient, draait het om informatie over de verkoop van De Spinnerij aan Walas in 2018. De Rotterdamse stichting heeft in 2022 documenten opgevraagd bij de gemeente Enschede, met een beroep op de Wet open overheid (Woo). Aanvankelijk werd dat verzoek afgewezen, waarna KarMedia bezwaar aantekende tegen die beslissing.

Ook dat bezwaar leverde niets op, volgens KarMedia-oprichter Pramesh Autar. Nadat de stichting in beroep ging, werd een pakket documenten vrijgegeven waarvan een groot deel is zwartgelakt.

Miljoenen weggesluisd

KarMedia doet ook onderzoek naar de aankoop door Walas van een voormalig CBS-pand in Heerlen. Bij die vastgoedstransactie in 2012 stelde de lokale rekenkamer onregelmatigheden vast. Dat was mede aanleiding voor Ardesch om aan de bel te trekken toen Enschede met Walas in zee wilde.

In 2021 werd de oprichter van Walas, Gerben van Straaten, uit de Ondernemerskamer gezet, nadat was vastgesteld dat hij miljoenen had weggesluisd via ‘De Spinnerij’. Enkele dagen later verscheen het overlijdensbericht van Straaten.

De Spinnerij 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Koper Spinnerij Oosterveld was omstreden, maar Enschede voerde onderhandse gesprekken over miljoenendeal
icon_main_info_white_glyph

de zaak Ardesch

Meer lezen over de zaak Ardesch en de rol die de verkoop van Walas daarbij speelde? In het dossier op de website van 1Twente vind je alle publicaties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.