Verkeer
Stuur appje
Zoek

IJspret op natuurijsbaan in hartje Glanerbrug van korte duur: ‘We moeten ervan genieten nu het kan’

Lachende gezichten, rode wangen en wiebelende kleine kinderen: op het natuurijs van IJsclub Glanerbrug is het druk deze donderdagmiddag. Nadat de scholen uit zijn, loopt het vol op de 400 meter lange schaatsbaan. Dat de club op dezelfde plek zou blijven bestaan, was de afgelopen jaren niet vanzelfsprekend. “Maar”, zegt bestuurder Cees Verboom, “ik ben blij dat we hier kunnen blijven.”

Enschedeërs en Glanerbruggers, jong én oud, trekken hun schaatsen uit de kast. Voor een fanatieke man op noren is het al eventjes geleden dat hij op het ijs stond. “Ik heb al zo’n tien tot vijftien jaar niet meer geschaatst! Gelukkig ben ik hets niet verleerd”, lacht hij. “Het is fantastisch, we moeten ervan genieten nu het kan.”

Van korte duur

Heel lang gaat het ijsplezier namelijk niet duren. Bestuurder Cees Verboom ziet het somber in. “We wachten even af, maar het weersbericht voor vrijdag ziet er niet zo gunstig uit.” Woensdag ging de natuurbaan open. Die avond stond er ruim 250 man op het ijs. “We konden na drie dagen voorbereidingen al open, zoveel aangroei hadden we.”

Midden in een woonwijk

Ruim 83 jaar geleden kwam de ijsbaan op deze plek, vertelt de bestuurder. “Langzamerhand werden er huizen omheen gebouwd. Daardoor ontstond een unieke locatie: een ijsbaan midden in een woonwijk. Maar sommige Glanerbruggers die hier al bijna dertig jaar wonen, kennen deze ijsbaan niet eens.”

Andere plannen

Er lagen tot vorig jaar wilde plannen op tafel voor de locatie van de ijsbaan. Een nieuw ecopark, het verkopen van de ijsbaan of woningbouw? Dat laatste wilden omwonenden in ieder geval absoluut niet. Na drie jaar ‘gezeur’, zoals Verboom het noemt, is er eindelijk een knoop doorgehakt: IJsclub Glanerbrug blijft bestaan op zijn vertrouwde plek. “De komende jaren blijven we zeker hier, dat gaat helemaal goedkomen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.