Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het mag dan licht vriezen, in Hengelo kan er de komende week nog niet geschaatst worden

231129 ijs haaksbergen RTV OOST
Nu Koning Winter in ons land is, wordt er alweer uitgekeken naar de eerste marathon op natuurijs. Daarvoor is Haaksbergen (foto) zoals altijd in de race.
Beeld: RTV OOST

Bij de schaatsliefhebbers begint het alweer te kriebelen. Nu Koning Winter in ons land is, wordt er alweer uitgekeken naar de eerste marathon op natuurijs. Daarvoor is Haaksbergen zoals altijd in de race. In Hengelo hopen de leden van de Hengelose IJsclub ook op natuurijs op de combibaan aan de Van Alphenstraat. Maar de kans daarop is de komende week klein, laat voorzitter Bob Groenewoud weten.

'Grond moet afkoelen'

"Allereerst moet de ondergrond afkoelen. Daarvoor moet het een aantal dagen en nachten lekker koud zijn. Inderdaad, zoals nu het geval is. Daarna moet de baan worden schoongemaakt. Het blad moet eraf en de waterafvoerputten moeten geprepareerd worden. Dan heb je het over een paar uur werk voor een stuk of tien vrijwilligers", aldus Groenewoud.

"En dan begint het eigenlijk pas. Dan moeten we de pomp aanzetten. Die vult in ongeveer tien uur tijd de baan met relatief warm grondwater van ongeveer 10 graden. Dat water moet uiteraard afkoelen, voordat het kan bevriezen. Kortom, de komende dagen hoeven de ijzers nog niet uit het vet voor rondjes op het Hengelose buitenijs."

Bob groenewoud hijc ijsclub hengeloos peil
Lees ook
IJsbaan volgende keer sneller open met wiggen in wakken

'Liever niet teveel zon'

Groenewoud heeft uiteraard al wel zitten rekenen wanneer het mogelijk moet zijn om te schaatsen op de buitenbaan: "We hebben dan een aantal nachten van ongeveer min 8 graden nodig met overdag ook lage temperaturen en niet teveel zon."

Spanning in Haaksbergen

Marathonschaatsers kijken ondertussen met spanning naar onder meer Haaksbergen. De KNSB maakte gisteren bekend dat zeven plekken, waaronder de baan aan de Scholtenhagenweg in Haaksbergen, in de race zijn voor de eerste marathon op natuurijs. Voorzitter Mark van der Meijde tegen RTV Oost: "Er is een kleine kans dat we zaterdag de eerste marathon op natuurijs kunnen organiseren. We hebben dan drie nachten matige vorst nodig."

20221213 ijsbaan hengelo FOTO HIJC
Zo lag de baan er vorig jaar december bij, vlak voordat er geschaatst kon worden.
Beeld: HIJC
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.