Verkeer
Stuur appje
Zoek

Drukte op Hengelose ijsbaan: 'Fantastisch dat we weer buiten kunnen schaatsen!'

Een drukte van belang op de combibaan in Hengelo woensdag, de dag waarop de ijsbaan voor het eerst in een jaar tijd weer open was. Na een aantal nachten met strenge vorst was het natuurijs dik genoeg en dus konden schaatsliefhebbers, jong én oud, de ijzers onderbinden. Donderdag heeft de ijsbaan een primeur: de allereerste wedstrijd, de Open Twentse kampioenschappen op natuurijs, over 100 en 500 meter.

Vervroegde opening

Het spande er nog even om wanneer de ijsbaan voor het eerst open kon deze week. De verwachting was dat het donderdag zou zijn, maar het natuurijs groeide zo hard dat de inwoners uit Hengelo en omstreken al woensdag het ijs op konden.

Drukke eerste dag

"Fantastisch dat we weer buiten kunnen schaatsen, dat is echt goed nieuws", zegt Bob Groenewoud, een blije voorzitter van de Hengelose IJsclub woensdag. "We vinden het echt ontzettend leuk dat zoveel mensen hier vandaag komen."

Voordat de poorten van de baan open konden, moest er nog wel het een en ander gebeuren. "We zijn de hele week al druk in de weer om voorbereidingen te treffen. Het ijs moet klaargemaakt worden, rubber matten moeten uitgerold en de voorraad in de kantine moet bijgevuld worden."

Voldoende vrijwilligers

Hebben andere verenigingen nog wel eens moeite om genoeg vrijwilligers te vinden voor een bardienstje, voor leden van de Hengelose IJsclub was het geen probleem om even bij te springen en de handen uit de mouwen te steken.

"Als er natuurijs is, dan is het alle hens aan dek. Dan heb je mensen nodig in de kantine, in de schaatsverhuur of bij de kaartjesverkoop. Gelukkig worden mensen van de Hengelose IJsclub altijd heel erg enthousiast van natuurijs, dus is het niet moeilijk om hier vrijwilligers te krijgen."

“We vinden het echt ontzettend leuk dat zoveel mensen uit Hengelo en omgeving hier komen om op de ijsbaan weer lekker te gaan schaatsen.”

Prachtig natuurijs

IJsmeester George Bouret is erg tevreden over het kwaliteit van het natuurijs. "We hebben nog nooit zo'n mooie ijsvloer gehad als dit jaar, dus de weergoden zijn ons goed gezind." Met een ouderwetse handboor boort Bouret gaatjes in het ijs om de ijsdikte te monitoren. "Het is zo'n vier centimeter dik. Dik genoeg om op te schaatsen."

Bouret vertelt hoe de ijsplaat wordt gerealiseerd. Zo wordt eerst de combibaan met grondwater onder water gezet: "We pompen het water op en verspreiden het over de baan tot een bepaalde hoogte. Het is dan een kwestie van afwachten. Vervolgens laten we het water er weer onder weglopen. De ijslaag komt dan op de asfaltlaag te liggen."

Open Twentse kampioenschappen

Donderdagavond zijn de Open Twentse kampioenschappen op natuurijs, een langebaanwedstrijd over 100 en 500 meter. Groenewoud lacht: "Dat is de eerste keer dat we op deze baan een wedstrijd organiseren, dus zeker is dat hier baanrecords gevestigd gaan worden." De voorzitter van de Hengelose IJsclub verwacht dat het ijs dan ook weer in topconditie is, ondanks dat de temperatuur langzaam aan het stijgen is.

20240111 combibaan open IMG 8247
De combibaan in Hengelo aan de Van Alphenstaat was woensdag voor het eerst open dit jaar.
Beeld: Emile Urban
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.