Verkeer
Stuur appje
Zoek

In 'Jule en het Wintermeer' komt alles wat Hengelose Iris belangrijk vindt samen

In het boek 'Jule en het Wintermeer' komt alles wat Iris Olde Wolsink belangrijk vindt samen: vriendschap, de natuur en schaatsen. Het kinderboek van de 24-jarige Hengelose is online te koop en de eerste exemplaren vielen afgelopen vrijdag bij de snelle bestellers op de deurmat. De tekeningen zijn van de hand van Hylke Bouma (21) uit Goor, net als de schrijfster lid van de Hengelose IJsclub.

Hylke is een goede vriend, vertelt Iris Olde Wolsink: "We schaatsen samen bij de Hengelose IJsclub en hij heeft veel talent voor tekenen. Ik doe de Pabo, hij de Kunstacademie in Arnhem." Het idee voor het verhaal kreeg Iris Olde Wolsink op IJsbaan Enschede: "Daar kom ik al jaren samen met mijn vrienden. Toen het voortbestaan van de ijsbaan een paar jaar geleden in gevaar kwam, kreeg ik het idee voor dit verhaal."

“Het samenzijn met vrienden en familie, de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur en schaatsen. Dat vind ik belangrijk.”

De parallellen tussen haar verhaal en dat van hoofdpersoon Jule (spreek uit 'Sjuul') zijn er overduidelijk. In 'Jule en het Wintermeer' woont de hoofdpersoon aan de rand van een sprookjesachtig woud, vlakbij een kloof met daarin een groot meer. Elke winter vriest het dicht, zodat de bewoners aan beide kanten van het water elkaar kunnen bezoeken. De winters worden echter steeds zachter en uiteindelijk bevriest het water niet meer. Jule wil daar iets aan doen. Samen met haar familie en vrienden gaat ze 'proberen de winter te redden'.

Opwarming van de aarde

In dit debuut komt alles wat Iris Olde Wolsink belangrijk vindt samen, vertelt ze: "Het samenzijn met vrienden en familie, de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur en schaatsen." Het boek beschrijft een van de grootste uitdagingen waar deze generatie voor staat: de opwarming van de aarde als gevolg van menselijk handelen.

icon_main_info_white_glyph

Jule en het Wintermeer

Het 44 pagina's tellende boek 'Jule en het Wintermeer' (hardcover) is te bestellen via Boekscout.nl en kost 21,50 euro inclusief verzendkosten binnen Nederland en België. ISBN: 9789464893892

De jonge schrijfster laat hoofdpersoon Jule en haar familie en vrienden op de proppen komen met een oplossing. "Welke? Dat vertel ik natuurlijk niet. Dan moet je het boek lezen. Samengevat komt het erop neer dat ik kinderen, maar ook volwassenen, die het lezen, wil laten zien dat je de wereld kunt verbeteren als je het samendoet."

'Eerst genieten'

Over een volgend boek heeft ze nog niet echt nagedacht, maar er komt ongetwijfeld weer iets: "Eerst wil ik genieten van dit boek en van de reacties die ongetwijfeld gaan komen. Daarna zullen Hylke en ik wel weer een keer gaan zitten. Waar het over zou kunnen gaan? Geen idee, maar het zal zeker weer iets worden rond het thema 'vriendschap'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.