Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoge ziektekosten en daardoor rond of onder het bestaansminimum, toch geen energietoeslag

Rolstoel zorg
Beeld: Ernst Bergboer

Enschedeërs die hoge ziektekosten hebben en zich daardoor moeten redden met een inkomen rond of zelfs onder het minimum, komen niet in aanmerking voor energietoeslag. Maar het kan ook betekenen dat er geen toegang is tot andere voorzieningen, zoals een bijdrage van Stichting Leergeld. Dat blijkt uit signalen uit de stad en het antwoord van de gemeente op vragen daarover.

Enschedeërs met een inkomen dat minder is dan 120 procent van het minimum komen in aanmerking voor een heel aantal voorzieningen, waaronder de energietoeslag. Die voorzieningen maken deel uit van een beleid, Rondkomen met je inkomen, om armoede en schulden te voorkomen en inwoners die dat nodig hebben een steuntje in de rug te geven. Maar structurele ziektekosten worden niet meegerekend in het bepalen van de hoogte van dat inkomen.

In lijn met landelijk modelbeleid

(hoge) kosten hebben voor ziekte of invaliditeit, kunnen netto (flink) minder te besteden hebben. Maar zij komen in beginsel niet in aanmerking voor steun, zoals de energietoeslag, omdat die ziektekosten niet meetellen.

Volgens de gemeente is dat in lijn met de landelijke modelregel voor het vaststellen van het recht op energietoeslag.

Snel uitvoeren en toekennen

Bij het vaststellen van het recht op energietoeslag wordt gekeken naar het inkomen van de maand voorafgaand aan de aanvraag. De reden daarvoor is dat de toeslag dan snel toegekend kan worden - dat was ook de bedoeling ervan: de nood was en is acuut.

De Belastingdienst houdt wel rekening met ziektekosten voor het bepalen van inkomen en het recht op allerlei andere toeslagen (ziekte, huur, etc.). Maar daarbij wordt gekeken naar het inkomen over een heel jaar. Dat is ingewikkelder en vergt meer tijd. En het betekent dat iemand volgens de Belastingdienst een inkomen van 120 procent van het minimum of minder kan hebben, maar dat de gemeente een inkomen daarboven vaststelt.

“Door op deze manier te werken maken we de regelingen snel en goed uitvoerbaar”

‘Door op deze manier te werken maken we de regelingen snel en goed uitvoerbaar’, stelt de gemeente in antwoord op vragen hierover. ‘Wanneer je met een jaarinkomen werkt, zijn de definitieve belastinggegevens van een jaar eerder en kan de feitelijke situatie al weer anders zijn.’

Voor alle helderheid: de meeste toeslagen worden door de Belastingdienst vastgesteld en uitgekeerd, maar dat geldt niet voor de energietoeslag. Daarvoor is de gemeente verantwoordelijk.

Afwijken bij schrijnende situaties

In het geval deze manier van werken tot schrijnende situatie leidt, is het altijd mogelijk om daar rekening mee te houden, zegt de gemeente daar bij. De landelijke beleidsregels bieden die mogelijkheid ook; gemeenten hebben in uitzonderlijke situaties de ruimte om af te wijken.

Op dit moment wordt dat ondersteunende beleid ‘Rondkomen met je inkomen’ geëvalueerd, zo blijkt uit diezelfde reactie. Daarbij wordt ook gekeken of het beleid op dit onderdeel aangepast moet worden. Voor het huidige beleid, maakt dat geen verschil.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.