Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook Almelo start met het uitbetalen van de energietoeslag 2023

20231027 energietoeslag verwarming julian hochgesang unsplash
Beeld ter illustratie
Beeld: Unsplash

Verschillende gemeenten zijn al gestart met het uitbetalen ervan na het ingaan van een eenmalige wet: de energietoeslag 2023. De gemeente Almelo gaat in november beginnen met uitbetalen. De toeslag bedraagt 1.300 euro en wordt overgemaakt naar een groot aantal inwoners dat niet meer verdient dan 120 procent van het bijstandsniveau. Huishoudens die kosten kunnen delen, ontvangen de helft.

Het gaat niet alleen om de stijgende energiekosten, waardoor deze toeslag gewenst is: “Mensen met een laag inkomen worden extra hard geraakt door de hoge inflatie en duurdere boodschappen”, zegt wethouder Eugène van Mierlo. “De energietoeslag kan zorgen niet wegnemen, maar het bedrag van 1.300 euro helpt om de lasten te verlichten. We willen daarom zo snel mogelijk tot uitbetaling overgaan.”

Automatisch gestort of zelf aanvragen?

De meeste inwoners die recht hebben op de energietoeslag, zijn bekend bij de gemeente. Zij krijgen het geld automatisch op de rekening gestort nadat ze media november een brief ontvangen. Almeloërs die eind november nog geen brief hebben gehad, kunnen de energietoeslag dan alsnog via de website van de gemeente aanvragen. Van een aantal huishoudens moet de gemeente toetsen of ze recht hebben op de energietoeslag op basis van hun inkomen. Dat moet deze groep zelf aanvragen.

Studenten

Ook studenten waarvan de ouders moeite hebben bij te springen om de hoge energiekosten te betalen, krijgen een eenmalige toeslag van 400 euro. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) betaalt deze tegemoetkoming vanaf januari 2024 automatisch uit aan de studenten die er recht op hebben.

icon_main_info_white_glyph

Energietoeslag

Energieprijzen zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Voor veel huishoudens leidt dat tot hoge kosten, soms te hoog. Om dat leed te verzachten, stelt het Rijk sinds vorig jaar een eenmalige Energietoeslag vast voor huishoudens met een lager inkomen. De gemeente betaalt die toeslag uit. Wel moet daarvoor elk jaar een nieuwe wet worden aangenomen. Onlangs is het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023 vastgesteld. Daarmee kunnen gemeenten nu overgaan tot uitbetaling aan huishoudens op of net boven het sociaal minimum.

Voorschot

Ook in Enschede is de uitbetaling van de energietoeslag begonnen. Het bedrag is daar gesteld op 900 euro. Dat komt omdat Enschedeërs die in aanmerking komen voor de toeslag al in 2022 een voorschot hebben gekregen van 400 euro. Gemeenten mochten zelf bepalen of ze een voorschot gaven. Almelo heeft ervoor gekozen alles in één keer te betalen in 2023.

Cost g26eac64c2 1920
Lees ook
Enschedeërs die energietoeslag kregen in 2022, ontvangen nu automatisch 400 euro op rekening
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.