Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse buurtbuschauffeurs boos over nieuwe bussen van Arriva: ‘Ze laten ons in de kou staan’

20231113 Jeroen Verhaak, voorzitter van de buurtbusvereniging in Boekelo
Beeld: RTV Oost/beeldbewerking Harm Dijkman

Vrijwilligers op de verschillende buurtbussen in Twente voelen zich letterlijk en figuurlijk in de kou gezet door Arriva. Vanaf volgende maand rijden er nieuwe buurtbussen in de regio, maar die hebben geen standkachel. Het conflict met Arriva is intussen zo hoog opgelopen, dat een aantal vrijwilligers dreigt te stoppen. "Je kunt niet van iemand op leeftijd verwachten dat 'ie de hele bus sneeuw- en ijsvrij maakt."

In Twente rijden nu nog buurtbussen van Keolis, maar die vervoerder verliest volgende maand de concessie voor het busvervoer. Arriva neemt de boel over en komt met nieuwe buurtbussen, maar niet alle vrijwilligers zijn daarover te spreken.

Bus station almelo Centraal Station
Lees ook
Arriva gooit busdiensten in Twente op de schop: meer en snellere ritten in grotere steden

Geen standkachel

In de nieuwe buurtbus zit namelijk geen standkachel. Dat is een dieselunit die de bus voorverwarmt en automatisch gaat draaien als het koud is. "De standkachel zorgt ervoor dat de bus in winterse perioden tijdig op temperatuur is en dat de voor- en zijruiten op tijd ontdooid zijn", zegt Jeroen Verhaak, voorzitter van de buurtbusvereniging in Boekelo, tegenover RTV Oost. "Als de chauffeur dan om kwart voor zeven 's ochtends de eerste rit gaat rijden, dan staat de bus ijs- en sneeuwvrij klaar."

Verhaak wijst erop dat de vrijwilligers op de buurtbussen vaak op leeftijd zijn. "De meesten zijn gepensioneerd en zijn zo rond de 70 à 75 jaar. Moeten zij dan straks zelf, maar de bus ijs- en sneeuwvrij maken? Een bus is geen personenwagen: de voorruit zit hoog en voor de voorruit zit nog de hele motorkap. Daar kom je eigenlijk helemaal niet bij."

Stoppen met vroege dienst

Simpelweg de bus een half uurtje eerder aanzetten is volgens Verhaak ook niet de oplossing. "Ik vind niet dat we van onze chauffeurs kunnen en mogen verwachten dat ze nog eerder opstaan dan dat ze nu doen. Het zijn wel vrijwilligers, dat moeten we niet vergeten."Een aantal vrijwilligers weigert om vanaf volgende maand nog vroege diensten te draaien, als de standkachel definitief verleden tijd is. "We hebben nu al moeite om de vroege dienst gevuld te krijgen en er zijn chauffeurs die gezegd hebben: 'Als ik zelf de bus moet schoonmaken, dan wil ik geen vroege dienst meer draaien'."Zonder vrijwilligers dreigt de buurtbus in het uiterste scenario uit te vallen en verslechtert het openbaar vervoer buiten de steden verder, waarschuwt hij.

icon_main_info_white_glyph

Arriva: Geen standkachel vanwege duurzaamheid

Arriva laat in een reactie weten dat de zeventien nieuwe buurtbussen in Twente voorzien zijn van een normale verwarmingsinstallatie. "Die zorgt ervoor dat zowel de chauffeur als de reiziger er warm bij zit", zegt een woordvoerder. "Vanuit het duurzaamheidsoogpunt hebben we ervoor gekozen om geen losse dieselkachel in de bussen te plaatsen (de standkachel, red.). Dit was ook geen eis vanuit de nieuwe concessie."

Aankomende donderdag hebben Arriva en de buurtbuschauffeurs opnieuw overleg. "Dan laten we ze de nieuwe buurtbussen zien en krijgen ze uitleg over de systemen en de dienstregeling. Er is dan uiteraard ook ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Ongetwijfeld komt dit onderwerp dan ook aan de orde."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.