Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rasti Rostelli is bezig aan een comeback en hypnotiseert ook in Enschede: 'Je bent een boom!'

Rasti Rostelli was in de jaren negentig van de vorige eeuw een nationale bekendheid, niet weg te denken van de televisie en op billboards langs de weg. Daarna verdween hij een tijdje van de voorgrond. Mede dankzij een documentaire op Videoland is de inmiddels 67-jarige Rostelli bezig aan een comeback. En deze week staat hij met zijn show in Enschede, bij zalencentrum Vrieler. In de studio van 1Twente vertelt hij over zijn werk en doet hij een live demonstratie.

'Je ogen zullen dingen zien die je hoofd niet kan begrijpen.' Het is een bekende spreuk uit de shows van Rostelli. En het klopt. Tijdens de twee uur durende voorstelling zien bezoekers hoe de hypnotiseur vrijwilligers uit het publiek laat dansen als Michael Jackson of hen 'kabouters' laat zien. Mensen liggen dubbel van het lachen, maar is het echt?

Glasscherven

"Je gaat springen op kiezelstenen", prent Rostelli 1Twente-medewerker Jessy meermaals in. Ze is even daarvoor onder hypnose gebracht en staat nu met blote voeten bovenop een stoel, ogenschijnlijk onbewust van wat zich allemaal onder haar afspeelt. Onder de stoel liggen geen kiezelstenen, maar glasscherven.

“Iemand kan het onmogelijke mogelijk maken. Dat is ook wat ik in mijn shows laat zien”

Jessy maakt de sprong, maar voelt geen pijn. Aan de onderkant van haar voeten geen spoor van verwondingen. Als Rostelli haar bij bewustzijn brengt, ziet een verbaasde Jessy dat ze in glas is gesprongen Daarna is collega Kaya aan de beurt. Zij zal zich niet veel later gedragen als een boom. Hoe dat kan? Rostelli: "Als iemand onder hypnose is laat ie helemaal los en kan je er in principe alles mee bereiken."

'Het is een techniek'

Bij 1Twente vertelt Rasti Rostelli over zijn werk als hypnotiseur. Want naast entertainment in de vorm van zijn show, doet hij ook privésessies waarin hij mensen bijvoorbeeld helpt met afvallen of van een verslaving af te komen. "Iemand kan het onmogelijke mogelijk maken. Dat is ook wat ik in mijn shows laat zien", zegt Rostelli.

"Hypnose is een techniek die in principe iedereen kan leren. Net als gitaarspelen. Maar je hebt mensen die gitaar kunnen spelen en je hebt Carlos Santana." En in die laatste categorie valt Rostelli, als het om hypnotiseren gaat.

Terug op het podium

Vanwege privéredenen deed Rostelli een tandje terug. Hij koos voor de rust, niet meer de stress van honderden optredens per jaar. Enkele jaren geleden ontmoette hij iemand die hem weer op het idee bracht voor een nieuwe show. "Ik ben gestopt in het analoge tijdperk", zegt de hypnotiseur. "Hij vertelde me dat je lokaal kan adverteren. Hij me wegwijs gemaakt in de digitale wereld. Ik had niet eens een website."

“Hypnose bestaat, dat is wetenschappelijk bewezen. Dat wordt nergens ontkend”

Nu toert hij weer door het land. Over sceptici, die denken dat het niet echt, is hij duidelijk. Hij nodigt ze uit om naar de show te komen. "Ik oordeel zelf niet over wat ik niet gezien heb." Er is volgens hem geen discussie mogelijk. "Hypnose bestaat, dat is wetenschappelijk bewezen. Dat wordt nergens ontkend."

De hypnoseshow van Rasti Rostelli is vrijdag 13 oktober te zien bij partycenter Vrieler aan de Brinkstraat 301-303. De voorstelling begint om 20.30 uur en zal tot ongeveer 22.15 uur duren. Kaarten zijn verkrijgbaar via zijn eigen website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.