Verkeer
Stuur appje
Zoek

Spacebar in Enschede ‘recalibreerde’, uitkomst: voorlopig open op vrijdagen

Spacebar
Spacebar is voorlopig op vrijdagavonden weer open. Mogelijk volgt uitbreiding van die openstelling naar andere dagen.
Beeld: Ernst Bergboer

Spacebar, de vrijplaats voor cyberpunk, kunst en alternatievelingen aan het Enschedese Stationsplein, opent de deuren weer. Voorlopig is er iedere vrijdag een programma. Mogelijk in de toekomst vaker.

In juli ging de alt-club met stoom en kokend water dicht als gevolg van onzekerheid over financiële houdbaarheid. De sluiting veroorzaakte de nodige commotie onder bezoekers en medewerkers. Eigenaar (en cyberpunk) Kees de Groot, ‘Mr. GOGBOT’, kondigde een periode van recalibreren aan om te bezien of de bar na GOGBOT toch weer open zou kunnen.

Nieuw huurcontract

De sluiting van Spacebar viel samen met het besluit van PLANETART om per 1 oktober aanstaande de huur van de ruimten aan het Stationsplein op te zeggen. De Groot was tevens directeur van PLANETART, de club die onder andere GOGBOT organiseert. Inmiddels heeft hij dat stokje overgedragen aan opvolger Guido Bertling.

Spacebar is een opzichzelfstaande bv en heeft formeel-juridisch niets te maken met PLANETART. De bv van De Groot heeft een nieuw huurcontract afgesloten met de eigenaar van het voormalige VVV-pand aan het Stationsplein. Er is ook een nieuw energieplan opgesteld; hoge energiekosten waren een belangrijke reden voor de sluiting in juli.

Still Site Spacebar
Lees ook
Spacebar in Enschede sluit ruim twee maand de deuren, kunstenaars gaan in protest

De Groot heeft daarnaast Robert Voerknecht als partner in crime aangetrokken. Dat betekent een personele wisseling. Ook personele kosten waren aanleiding de financiële positie van Spacebar opnieuw te overwegen.

Verbouwing

In een persbericht en een groepsapp kondigt De Groot een verbouwing van Spacebar aan. Er komt een tweede podium en het terras wordt winterproof gemaakt. Tevens wordt het geluidssysteem aangepast om dj’s en bands beter te kunnen faciliteren. De programmering krijgt een wat rauwer randje, zo lijkt het: techno, drum ’n bass, en electro, maar ook punk, metal, noise en industrial.

Spacebar is hiermee per oktober vooralsnog de laatst-overgebleven gebruiker van het pand aan het Stationsplein. Dat gebruik is tijdelijk - het Stationsplein gaat in de komende jaren op de schop, waarbij de belendende panden worden gesloopt.

Ruimte voor broedplaatsen

De overige huurders van het pand - broedplaats WARP, het Museum of the Future en kunstenaarscollectieven BlackBrick en Sickhouse - vertrekken wel. De Enschedese gemeenteraad heeft de wethouder cultuur Jeroen Diepemaat opdracht gegeven ruimte te vinden voor broedplaatsen als deze.

Brandweerkazerne
Lees ook
Voormalige brandweerkazerne in beeld als kraamkamer voor Enschedese underground, maar voorziet niet in behoefte

BlackBrick en Sickhouse hebben de optie gekregen om voorlopig gebruik te maken van de voormalige brandweerkazerne op de kruising Hengelosestraat-Prinsessetunnel. Die kazerne is eigendom van de gemeente, maar de gevraagde huurprijs is een belemmering.

Kraak Wegener-complex

Sinds twee weken is het voormalige Wegener-pand aan de Getfertsingel gekraakt. Het motief voor die kraak ligt mede in de behoefte aan ruimte voor jonge alternatieve creatievelingen. De krakers zeggen niet te handelen niet namens andere partijen, zoals die aan het Stationsplein, maar vinden wel sympathisanten uit die hoek.

Joachim Brandenburg 2
Lees ook
Aloude thema’s het motief voor kraak voormalige perscomplex in Enschede

Donderdagmiddag diende bij de Almelose rechtbank een hoorzitting in de kraakzaak. Naar verwachting zal de rechter-commissaris daarin over een paar dagen uitspraak doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.