Verkeer
Stuur appje
Zoek

Spacebar in Enschede sluit ruim twee maand de deuren, kunstenaars gaan in protest

De boodschap kwam donderdag als donderslag bij heldere hemel voor de insiders: Spacebar in Enschede gaat vanaf juli ruim twee maanden dicht. Dat is nodig om kosten te besparen, anders schrijft de kunstbar aan het Stationsplein eind van het jaar rode cijfers. In de uitgebreide zomervakantie gaan exploitant Kees de Groot en zijn team zich beraden op de toekomst. Op zaterdag 1 juli organiseren de kunstenaars een laatste feestje: een protestparty. De ogen zijn daarbij gericht op de gemeente.

Normaal gaat Spacebar in de zomer ook op een lager pitje, maar nu gaat de bar langer dicht: van 1 juli tot aan de opening van creatief technologiefestival GOGBOT op 7 september. “De kosten voor de energie en de huur van het pand zijn hoog”, zegt De Groot. “We zijn nu drie avonden per week open, maar dat redden we niet meer.”

Opties voor de toekomst

In de zomerstop neemt hij daarom tijd om te bekijken hoe de bar verder moet. “Wellicht moeten we naar twee avonden. Dan bezuinigen we in kosten van personeel en energie.” Maar liever houdt de uitbater zijn bar langer open. “Daarom gaan we vrijdag in gesprek met de gemeente.”

“Spacebar is geen gewone bar, het is een kunstclub.”

Een optie die voorligt is dat Spacebar een onderdeel wordt van Stichting Planetart. “We zijn nu nog een eigen bv en mogen daarom geen subsidie ontvangen. De stichting kan dat wel. Op die manier kan de bar financieel extra gesteund worden.”

Meer dan horeca

Een café dat subsidie krijgt, hoe logisch is dat? “Spacebar is geen gewone bar, het is een kunstclub”, legt De Groot uit. “Dit is het voorportaal van de creatieve broedplaatsen. Hier maken makers laagdrempelig kennis met elkaar, daaruit ontstaan geregeld samenwerkingen.” In de studio’s achter de bar of op andere plaatsen wordt vervolgens gezamenlijk aan projecten gewerkt.

De aangekondigde tijdelijke sluiting leidt op sociale media dan ook tot veel reuring onder de kunstenaars en andere bezoekers, die bang zijn dat het einde van de bar in zicht is. “Spacebar is essentieel voor de Enschedese cultuur, dit kunnen we niet laten gebeuren”, reageert iemand. “De community staat op straat als de Spacebar de deuren sluit”, luidt een andere opmerking. Maar de berichten zijn ook persoonlijker: “Spacebar is de enige uitgaansplek in Enschede waar ik me veilig voel”, schrijft een van de bezoekers.

Protestparty

Het protestfeestje richt zich niet alleen op de toekomst van de bar, maar ook op die van de rest van het pand en de kunstzinnige speelse elementen op het Stationsplein. De gemeente heeft namelijk plannen om het hele stationsgebied om te bouwen.

In die vooruitzichten zal het pand waarin Spacebar samen met broedplaats WARP, Museum of the Future en kunstclub Sickhouse is gevestigd, worden gesloopt en vervangen door appartementen. De gemeenteraad maakt zich hard voor een goede nieuwe plek voor de kunstenaars in of rondom de binnenstad, maar duidelijkheid is er nog niet. Hoe het Stationsplein eruit zal gaan zien is ook onzeker. “Een van de makers gaat daarom ook op het plein demonstreren.” Op creatieve wijze, uiteraard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.