Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voormalige brandweerkazerne in beeld als kraamkamer voor Enschedese underground, maar voorziet niet in behoefte

Brandweerkazerne
De voormalige brandweerkazerne, pal naast de Princessetunnel, wordt het nieuwe onderkomen voor een deel van de cultuurorganisaties die nu zijn gevestigd aan het Enschedese Stationsplein.
Beeld: Ernst Bergboer

De voormalige brandweerkazerne aan de Hengelosestraat wordt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe hub voor Enschedese subcultuur. Twee cultuurorganisaties die nu onderdak hebben in het oude VVV-pand aan het stationsplein worden genoemd als potentiële nieuwe gebruikers. Maar de behoefte is veel breder.

Sickhouse en Black Brick, op dit moment gevestigd in het oude VVV-pand aan het Stationsplein, worden genoemd als de nieuwe gebruikers van die brandweerkazerne. Beide collectieven die zich vooral richten op de digitale wereld en experimentele kunst. De andere gebruikers van het oude VVV-pand bij het station - en een grote achterban - staan per oktober aanstaande op straat.

Broedplaats voor underground: een wat ingewikkeld geheel

De andere gebruikers van het pand - WARP Technopolis, het Museum of the Future en Spacebar - komen in de plannen voor de brandweerkazerne niet voor. WARP - een broedplaats voor creatieve technologie, digitale kunst en avant-garde - en het museum maken onderdeel uit van stichting PlanetArt, de drijvende organisatie achter het technologie- en kunstfestival Gogbot.

WARP Technopolis
Lees ook
Wethouder Diepemaat over problemen bij Spacebar en WARP: ‘Er is perspectief, maar bal ligt bij de organisatie’

Spacebar is een opzichzelfstaande bv van Kees de Groot, initiatiefnemer en directeur van de stichting PlanetArt. Dat is de drijvende organisatie achter kunst- en technologiefestival Gogbot. De bar-annex-club is in een paar jaar uitgegroeid tot dè ontmoetingsplaats voor kunstenaars en een grote achterban in het alternatieve Enschedese circuit. Met een clientèle waar menig horecaondernemer in de stad zijn vingers bij aflikt - zeker als het om aantallen gaat.

Stichting PlanetArt huurt het pand aan het Enschedese Stationsplein van een projectontwikkelaar, bv Spacebar huurt ruimte van de stichting.

Activiteiten niet financieel gedekt

Volgens Willem Jaap Zwart, lid van de Raad van Toezicht van PlanetArt, kan de stichting de kosten voor dat pand niet meer opbrengen. “Het festival en wat randprogrammering daaromheen zijn gedekt. De andere activiteiten, WARP en het Museum of the Future, niet.” Het zijn volgens Zwart vooral de kosten voor energie, personeel en beveiliging die voorzetting van de activiteiten aan het Stationsplein niet langer mogelijk maakt. De huur van het pand aan het Stationsplein is om die reden per oktober aanstaande opgezegd.

De broedplaats en het museum zijn het pakkie an van PlanetArt, Spacebar staat op zichzelf en is kind van de rekening.

Grote achterban

Los van die - wat ingewikkelde - constructie geldt dat ook voor kunstenaars, medewerkers en de achterban van het geheel, die in de afgelopen jaren fors is gegroeid. Ook zij staan op straat. De voorgenomen voorziening in de brandweerkazerne voorziet maar voor een beperkt deel in de behoefte en is daarmee een beetje een doekje voor het bloeden

De plek aan het Stationsplein was van meet af aan tijdelijk; de omgeving van het station gaat binnen afzienbare termijn op de schop. De gemeente is dan ook al geruime tijd met de verschillende initiatieven en organisaties in gesprek. Inzet: voortzetting en bestendiging van een brede broedplaats voor experimentele kunst en creatieve technologie, èn behoud van een ontmoetingsplek voor kunstenaars en achterban uit dat alternatieve circuit.

Juist die twee functies - WARP en Spacebar - staan nu (meer dan) op de tocht.

Plotselinge sluiting Spacebar

Vorige week besloot Spacebar de deuren met onmiddellijke ingang te sluiten. In elk geval tot Gogbot, dat op 7 september plaatsvindt. Eigenaar De Groot stelde in 1Twente Vandaag dat het de bedoeling is om de bar daarna weer te openen. Maar Spacebar heeft per oktober geen plek meer.

Voor medewerkers, bezoekers en ook de gemeente, die met onder meer Spacebar al geruime tijd in gesprek is over de toekomst, kwam de sluiting als donderslag bij heldere hemel.

Stervensdruk en een dreigend gat

Zaterdagavond (en -nacht) was de club nog een laatste keer open. Het was er stervensdruk. Beter uitgedrukt: nog drukker dan anders, want Spacebar heeft in de voorbije jaren een snel groeiend publiek aan zich gebonden.

Die ‘laatste’ was aangekondigd als een protestbijeenkomst tegen gemeentelijk beleid, waarin ondanks beloften onvoldoende zou zijn gedaan om de plek te behouden. Bezoekers en medewerkers van de club leken daar niet bijster warm voor te lopen: van een protest was geen sprake. Wel waren op verschillende plekken in het pand leuzen te zien waarin fikse kritiek werd geuit op de directie van Spacebar dan wel op PlanetArt.

Still Site Spacebar
Lees ook
Spacebar in Enschede sluit ruim twee maand de deuren, kunstenaars gaan in protest

Los van de emoties rond de sluiting, lijkt de toekomst van SpaceBar (en WARP) uiterst onzeker. Daarmee dreigt opnieuw een gat voor kunstenaars, medewerkers en de grote groep die de alternatieve broed- en ontmoetingsplek heeft gevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.