Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente doet aangifte, krakers Wegener-complex zetten aanmeldformulier voor ruimte online

Wegener complex
Enschede wil woningbouw en projectontwikkeling rond het voormalige Wegener-complex, krakers van het pand willen een betaalbare vrijplaats voor jong creatief talent.
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede gaat aangifte doen tegen de kraak van het voormalige Wegener-pand. De krakers hebben inmiddels een formulier online gezet waarmee gegadigden voor ruimte in dat complex zich kunnen melden. De eerste barbecue voor de achterban van de krakers staat voor vanavond gepland.

Daarmee is het spel rond het voormalige bolwerk van de vrije pers op de wagen. Enschede is eigenaar van het complex, plannen voor ontwikkeling van het terrein en het aangelegen Cromhoffpark liggen klaar. Maar die plannen sluiten niet aan bij wat stad en bevolking nodig hebben, stellen de krakers.

Ruimte voor jong creatief talent

Veel jong creatief talent in Enschede heeft behoefte aan betaalbare ruimten om te wonen en te werken. En aan ontmoetingsplekken waar zijzelf de regie hebben over activiteiten, programmering en ontwikkeling. Dat stelt kraker Joachim Brandenburg. Volgens hem ontwikkelt Enschede teveel prestigeprojecten, waar een hoop geld in omgaat, en worden jonge creatievelingen weggedrukt in tijdelijke voorzieningen.

Het Wegenerpand staat al jaren leeg en biedt volgens Brandenburg alles waar de jonge, alternatieve creatieve sector in de stad behoefte aan heeft. Onder het credo 'Waste No Space' hebben Brandenburg & co inmiddels een online-formulier op Google-docs gezet waarmee belangstellenden voor een plek in het immense pand zich kunnen melden.

Aangifte en ontruiming

Wethouder Jeroen Diepemaat heeft de gemeenteraad dinsdag gemeld dat de gemeente aangifte doet. Het is dan aan het OM om te bepalen of er een strafzaak tegen de krakers wordt gestart. Eventueel start de gemeente, zo stelde Diepemaat, aanvullend een civiele procedure.

Joachim Brandenburg kraak 2
Kraken is verboden, maar de politie kan niet zomaar overgaan tot ontruiming omdat wonen een grondrecht en een mensenrecht is.
Beeld: Ernst Bergboer

In beginsel kunnen krakers pas na een kort geding worden uitgezet. Tot die tijd - en dat kan tot acht weken duren - kunnen ze blijven zitten. Sinds vorig jaar kan dat sneller. Dan moet de rechter-commissaris erbij worden gehaald, die eerst de krakers hoort, dan een zorgvuldige afweging maakt en binnen drie dagen beslist of er ontruimd mag worden of (toch) niet.

Joachim Brandenburg kraak 1
Lees ook
Voormalige Wegener-pand gekraakt: ‘De gemeente is nalatig en faciliteert niet wat de mensen in de stad nodig hebben’

Morgen brengt 1Twente een reportage vanuit het gekraakte complex en een achtergrondverhaal over leegstand, de kraakbeweging en de ontwikkeling van het politiek-maatschappelijke debat over beide.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.