Verkeer
Stuur appje
Zoek

1Twente en Twente FM krijgen 2,5 ton om de streekomroep voor Twente klaar te maken

1Twente
De volledige redactie van 1Twente en Twente FM in Studio Balengebouw
Beeld: Adrie Hemmink

De samenwerkende lokale omroepen 1Twente en Twente FM krijgen ook in 2024 250.000 euro om de vorming van de nieuwe streekomroep voor Twente voor te bereiden en de deelnemende omroepen te professionaliseren. Het geld is toegekend door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek die de overheidsgelden onder 34 samenwerkende omroepen verdeelt.

Het Rijk stelde dit jaar die 2,5 ton al beschikbaar aan 1Twente en Twente FM en doet dat komend jaar opnieuw. De toekenning van dat geld was niet op voorhand al een gelopen race. De omroepen die daarvoor in aanmerking willen komen, moeten bewijzen dat ze de taak aankunnen door aan een flink aantal criteria te voldoen.

34 keer 2,5 ton

Er konden 34 samenwerkende omroepen in Nederland aanspraak maken op de bijdrage. Per streek wordt het bedrag maar één keer aan een omroep of groep omroepen uitgekeerd. Inmiddels hebben beide samenwerkingspartners redacties in Noordoost Twente, Enschede, Hengelo en Almelo.

Subsidies

Evenals 1Twente en Twente FM deden ook de samenwerkende omroepen AAVisie uit Almelo, Sternet uit Haaksbergen, Radio350 uit Rijssen-Holten en Hofstreek Omroep uit Hof van Twente een gooi naar deze subsidies, maar de keuze viel niet op hen.

Transitie

1Twente werkt samen met Twente FM aan de nieuwe streekomroep voor heel Twente. Door deze subsidie kunnen de omroepen de ingezette transitie voortzetten en een deel van de centrale redactie en haar faciliteiten betalen.

Afstemming

Dat houdt bijvoorbeeld in dat de journalisten van de omroep een stabielere basis krijgen, het journalistieke product sterker wordt neergezet, de kwaliteit en de manier van aanbieden van de programma’s worden verbeterd, innovaties ontwikkeld, de naamsbekendheid vergroot en interne processen beter op elkaar afgestemd.

Streekomroep Twente

Door nieuwe wetgeving zullen vanaf 1 januari 2026 de licenties van alle lokale omroepen worden ingetrokken en zal er per streek één licentie voor een streekomroep worden verstrekt. Op die datum worden er tachtig streekomroepen actief, waaronder die van Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.