Verkeer
Stuur appje
Zoek

Carien Admiraal en Rinus Morsink vormen samen het kloppend hart van jubilerend BARST Hengelo

Precies 25 jaar geleden ging Theatergroep BARST van start. Rinus Morsink was en is nog altijd de artistiek leider. Carien Admiraal is de voorzitter van het bestuur en de organisatorische spin in het web. Donderdag 31 augustus werd zij onderscheiden met De Nijverbij, het 'stadscompliment' van de gemeente Hengelo, en vier dagen later zijn Morsink en Admiraal te gast in 1Twente Vandaag. "Of ik jaloers ben? Welnee, ik gun het Carien zo erg!"

Lintje

Rinus Morsink heeft makkelijk praten; hij kreeg vijf jaar geleden al een koninklijke onderscheiding opgespeld. Hij lacht: "Ik zie zo'n lintje als de opmaat voor een Nijverbij." Wil hij nu zeggen dat hij hoopt ooit ook nog zo'n gemeentelijke onderscheiding te krijgen? "Nee, zonder gekheid: Carien verdient dit speldje volledig. Bij BARST doet zij alle dingen waar ik een hekel aan heb. En die dingen doet ze ook nog eens met volle overgave en plezier."

“De kinderen mogen van mij altijd óm elkaar lachen, maar ze mogen elkaar nooit uítlachen.”

Onderwijs

Admiraal geniet daarbij ook van hoe Morsink met de jeugd werkt; duizenden kinderen uit heel Twente gaf hij de afgelopen kwart eeuw de kans om te 'shinen'. Admiraal: "Het is steeds weer een feest om daar bij te zijn. Ieder kind is voor hem even belangrijk. Of ie nu een grote rol of een klein rolletje heeft. Kinderen voelen die waardering." Morsink: "We hebben allebei een achtergrond in het onderwijs. Dan leer je met kinderen omgaan. Zo mogen ze van mij altijd óm elkaar lachen, maar ze mogen elkaar nooit uítlachen."

230831 nijverbij admiraal 3
Lees ook
Voor één keer treedt Carien Admiraal uit de schaduw bij Hengelose theatergroep BARST

Respect

Alles draait om respect. Dat komt ook tot uiting in de wijze waarop de kinderen hun rollen leren. Morsink: "We werken volgens het Engelse systeem. Daarbij worden de kleintjes opgeleid door de oudere kinderen." Dat heeft geleid tot tal van mooie musicals en films. En tot bijdrages aan opera-uitvoeringen: twintig jaar lang fungeerde BARST als kinderkoor voor de in Enschede gevestigde Reisopera.

icon_main_info_white_glyph

Boek en musical

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag is vorige week het boek '25 Jaar Theatergroep BARST' gepresenteerd en op 23 december geeft BARST twee uitvoeringen van de musical Oliver! in Schouwburg Hengelo. Zowel boek als kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via de site van BARST

Honkvast

Vrijwel alle bij BARST betrokken vrijwilligers hebben kinderen die bij de theatergroep spelen of hebben gespeeld. Zo ook de geboren Amsterdamse Carien Admiraal, die veertig jaar in Hengelo woonde en tegenwoordig in Enschede bivakeert: "Ik zag 22 jaar geleden samen met m'n kinderen van destijds 5 en 9 jaar oud een voorstelling van BARST in Hengelo. Daarna waren we verkocht. Mijn oudste werd lid en ik werd bestuurslid. Ben daarna nooit meer weggegaan."

Die honkvastheid zie je bij veel vrijwilligers, glundert Admiraal. "Dat zegt wel iets over de sfeer binnen de club. Die is echt uniek."

230831 barst admiraal morsink EIGEN FOTO
Wethouder Marie-José Luttikholt samen met Carien Admiraal en Rinus Morsink bij de presentatie van het jubileumboek.
Beeld: Theatergroep BARST
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.