Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voor één keer treedt Carien Admiraal uit de schaduw bij Hengelose theatergroep BARST

230831 nijverbij admiraal 2
Carien Admiraal (rechts) krijgt ineens in de gaten dat de wethouder haar gaat verrassen.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS/1TWENTE

Iedereen in Hengelo, die iets van cultuur weet, kent Rinus Morsink, de oprichter en het creatieve brein achter BARST. Op de achtergrond speelt Carien Admiraal echter net zo'n grote rol. Zij is het organisatorische brein van de theatergroep, die dit jaar 25 jaar bestaat. Donderdagmiddag was de presentatie van het fotoboek '25 jaar Theatergroep BARST' bij de Houtmaat en bij de gelegenheid werd Carien Admiraal verrast met het stadscompliment De Nijverbij.

'Groot fan'

De 18-jarige Olivier Schulenburg uit Rijssen is al tien jaar lid van BARST. Begonnen als jong acteurtje staat hij tegenwoordig regelmatig Rinus Morsink terzijde als assistent. "Ik ben een groot fan van Carien. Ze is organisatorisch heel sterk, maar zal nooit op de voorgrond treden. Dat siert haar. Daarom is het zo mooi dat ze nu deze onderscheiding krijgt." Of zoals wethouder Luttikholt het later zal zeggen: "Ze staat altijd klaar voor anderen, maar wil zelf vooral niet het middelpunt zijn."

“Eerlijk gezegd wist ik niet eens wat de Nijverbij was.”

Bestuursvoorzitter

Carien Admiraal, die op papier staat als voorzitter van het bestuur van BARST, is deze middag in de veronderstelling dat ze in een select gezelschap van 'BARST-betrokkenen' het boek gaat presenteren, waaraan zij en enkele anderen maandenlang hebben gewerkt. Als wethouder Marie-José Luttikholt echter het woord neemt, blijkt al snel dat deze niet met lege handen naar de Houtmaat is gekomen. Ze heeft het speldje-met-de-bij, de bijbehorende oorkonde en een bos bloemen meegenomen.

Opmaat naar een lintje?

Admiraal weet niet wat haar overkomt: "Ik had dit inderdaad totaal niet verwacht." Ze lacht: "Eerlijk gezegd wist ik niet eens wat de Nijverbij was." Rinus Morsink kreeg vijf jaar geleden een koninklijke onderscheiding, maar ontving nimmer een Nijverbij. Hij kan er wel om lachen: "Of die Nijverbij voor Carien een opmaat is naar een lintje? Ik denk dat het eerder andersom is. Een lintje is de opmaat naar een Nijverbij..."

Het was wethouder Luttikholt, wiens kinderen zelf ook bij BARST hebben gespeeld, die Admiraal voordroeg voor de onderscheiding. In haar speech is de wethouder duidelijk over de rol van Admiraal binnen de theaterschool: "Al jaren zet zij zich in om kinderen te laten groeien en bloeien als artiesten, maar ook als individuen. Daarmee levert ze een grote bijdrage aan de theaterschool, maar ook aan mensen. En daarbij geeft ze alleen iets uit handen als ze zeker weet dat het ten goede komt aan het eindresultaat."

icon_main_info_white_glyph

Oliver!

BARST viert het vijfde lustrum niet alleen met een boek, maar ook met twee uitvoeringen van de musical Oliver!, op 23 december in Schouwburg Hengelo. "Dat was de eerste musical die Rinus destijds met BARST op de planken bracht", vertelt Admiraal, die er verder nog niet al teveel over wil loslaten, behalve 'dat het een heel bijzondere jubileumshow zal worden, met muziek van het Hengelose harmonieorkest Vision'. Op de planken die dag de nieuwste lichting BARST-leden en in de zaal ongetwijfeld een fiks aantal van de duizenden kinderen die ooit deel hebben uitgemaakt van dit bijzondere gezelschap.

Fotoboek

Voor het fotoboek dat deze middag wordt gepresenteerd geldt het omgekeerde. Een aantal mensen binnen BARST gaf de aanzet, maar uiteindelijk nam Admiraal de taak op zich om alle losse eindjes samen te brengen: "Dat kon ik ook, omdat ik sinds kort met vervroegd pensioen ben en er alle tijd voor had. En als ik ergens goed in ben, is het mij vastbijten in iets."

230831 nijverbij admiraal 3
Rinus Morsink, Carien Admiraal en wethouder Marie-José Luttikholt nadat de plichtplegingen achter de rug zijn.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.