Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Team Twente heeft laatste tests op vliegveld Lelystad voordat reis naar Australië begint

Een jaar lang hebben ze zich ingezet met toewijding en inspanning, en nu nadert het langverwachte moment: de reis naar Australië. Voordat het zover is, worden de laatste aanpassingen gedaan en wordt er uiteraard intensief geracet en geanalyseerd. Het Zonneteam van de Universiteit Twente rijdt deze week op een opmerkelijke locatie: Lelystad Airport.

Lelystad airport

Een twaalftal leden van Solar Team Twente is momenteel gestationeerd op het vliegveld in Flevoland. "In deze dagen worden de laatste aanpassingen en toevoegingen aan de auto gedaan. Hij is helemaal gereed om te gaan racen," deelt Hjalmar Lemmens, communicatiemedewerker van Solar Team Twente, mee. Dat het team niet in Twente is gebleven, is allesbehalve verrassend en het antwoord blijkt snel en duidelijk: "We testen hier omdat de baan zo vlak als een pannenkoek is. In Enschede is dat niet het geval," verklaart de Enschedese medewerker.

Naast de rechte baan is de baan ook aanzienlijk lang. Dit biedt het Enschedese team ook voordelen. Hier kunnen ze namelijk het uitrollen oefenen. "We hopen vooral de windomstandigheden na te bootsen. In Australië waait het behoorlijk hard, en het is uiterst nuttig om deze gegevens nu al te hebben." Vliegveld Lelystad wordt momenteel alleen voor privé of lesvluchten gebruikt. In de toekomst moeten daar ook commerciële vluchten bij komen.

Solar Team Twente op vliegveld Lelysstad 1 Twente
Beeld: 1Twente

Vertrek

Binnenkort zal het Solar Team Twente het vliegtuig instappen om zich voor te bereiden op de World Solar Challenge. Tientallen teams strijden hier om de wereldtitel in de categorie zonneauto's. De teamleden vertrekken vroeg naar Australië om alvast te wennen aan de omstandigheden daar: kangoeroes, enorme verkeersconvoys en bosbranden. Dit zijn allemaal uitdagingen die ze tijdens de race kunnen tegenkomen.

icon_main_info_white_glyph

Wat is het Solar Team Twente?

Solar Team Twente is een studententeam gevormd door studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Het team ontwerpt en bouwt anderhalf jaar lang aan de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Met deze zonneauto zal het team op 22 oktober 2023 samen met50 andere teams aan de start staan van de Bridgestone World Solar Challenge in Darwin, Australië.

Solar Team Twente komt uit in de Challenger Class, vergelijkbaar met de Formule 1 binnen het reguliere autoracen. Het doel is om na 3021 kilometer op enkel zonne-energie, als eerste de finish te passeren in Adelaide. Het studententeam gaat de eerst keer sinds vier jaar weer deelnemen aan ‘s werelds grootste solar race. Na het behalen van de titel in de alternatieve Solar Challenge Morocco in 2021 zijn de verwachtingen van de Twentse studenten hooggespannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.